Rosa je bosa, ker je prekarka

V sredo, 25. 5. 2016, bo v amfiteatru Filozofske fakultete Univerze v Mariboru in v dvorani Gustaf v Kulturnem centru Pekarna, potekal celodnevni dogodek z naslovom “Rosa je bosa, ker je prekarka”, na katerem bomo naslavljali problematiko prekarnega zaposlovanja mladih.

Zaradi svetovne konkurenčne tekme smo v Evropi na trgu dela in v izobraževanju priča silam, ki korenito spreminjajo nekdaj trdne in gotove družbene sfere. Vse manj je tradicionalnih oblik zaposlitve za nedoločen čas, vse več pa manj gotovih, prožnih oblik dela. Zvišuje se tudi starost ob prvi zaposlitvi, prehod iz izobraževalnega sistema traja dalj časa in je vse bolj negotov. Za fleksibilno, nestandardno, negotovo in tvegano obliko dela se je uveljavil izraz prekarno delo. Prekarci so pogosto v slabšem delovnopravnem in socialnem položaju, saj imajo nižje dohodke, redkeje so deležni ugodnosti in bonitet, imajo manj možnosti za usposabljanje, izobraževanje in napredovanje, težje usklajujejo svoje poklicne in družinske obveznosti, delodajalec ni zainteresiran za vlaganje vanje in dolgoročno načrtovanje njihove kariere. Pogosto pa imajo večje težave tudi na drugih področjih življenja, težje pridejo do kreditov, stanovanj, se težje osamosvojijo in ustvarijo družino.

Opažamo, da se mladi ne zavedajo problematičnosti fleksibilizacije in odsotnosti standardnih oblik zaposlitve, ki so danes bolj izjema kot pravilo. Prizadevamo si, da bi bila prekarnost čim večkrat naslovljena, saj hočemo, da mladi ozavestijo potrebo po organiziranju, saj lahko samo s politično participacijo spremenimo svoj brezizhoden položaj.

Tekom celodnevnega dogajanja se bodo zvrstili različni dogodki. Goran Lukić nam bo predstavil primere izkoriščanja prekarno zaposlenih delavcev, z Miho Blažičem (N´tokom) se bomo pogovarjali o vse večji prekarizaciji, na okrogli mizi bodo progresivni kolektivi izmenjali svoje izkušnje in premisleke o nestalnih oblikah zaposlitev, aktivistična skupina Hrana, ne orožje! bo pripravila brezplačen veganski obrok, sledila mu bo javna tribuna, kjer bomo problematizirali trenutno družbeno politično stanje in oblike zaposlovanja v njem.

Dogajanje se nato iz Filozofske fakultete seli v Kulturni center Pekarna, kjer bo skupina Vse ali nič uprizorila forumsko predstavo »Lepo je v naši domovini biti prekerc/ka«, nato pa sledi koncert zagrebške gangster jazz skupine Miki Solus in zabava z Evidentom in Mmalim, ki bosta lansirala še nekaj elektronskih zvokov.

 

ČASOVNICA DOGAJANJA

9.00 Jutranja kava

9.30 Goran Lukić – Izkoriščanje prekarno zaposlenih delavcev

11.30 Pogovor z Miho Blažičem (N’tokom) – Prekerc sem!

13.30 Okrogla miza – Iz smeti bomo naredili inštrumente (Zine Pizda!, Študentska Iskra, UP INDE, Mladi plus)

15.30 Kosilo – Hrana, ne orožje!

16.30 Javna tribuna – Zakaj je Rosa bosa? (Urška Breznik, Matic Primc, Renata Šribar)

20.00 Forumska predstava – Vse ali nič: »Lepo je v naši domovini biti prekerc/ka«

21.30 Rosa se zabava bosa – Miki Solus, Evident, Mmali

 

GOSTJE

Goran Lukić je član Svetovalnice za migrante, ki deluje na področju zagovorništva, varstva, promocije in razvoja delavskih, socialnih in statusnih pravic ranljivih skupin, kot so migranti, begunci ter prosilci za azil itd. Prav tako je bil zaposlen v Zvezi svobodnih sindikatov, zato ima odličen vpogled v položaj prekarno zaposlenih delavcev.

Miha Blažič (N’toko) je glasbenik, bloger in kolumnist, ki s svojim delovanjem več kot odlično orisuje trenutno družbeno politično stanje in opozarja na problematike, ki pestijo današnjo družbo.

Zine Pizda! je skupina prostovoljk/cev MISC INFOPEKA, ki z ustvarjanjem družbeno angažiranega in aktivističnega zina omogoča analiziranje in preizpraševanje družbeno-političnih razmerij moči. Njihovo glavno načelo je konsenz in direktna akcija. Kolektiv Zine Pizda! želi z zinom, aktivistično radijsko oddajo M’rš Pizda, akcijami, protesti in ljudsko nepokorščino opozarjati in spreminjati trenutno družbeno politično stanje.

UP INDE je kolektiv, ki je petega oktobra 2014 izvedel spontano samoorganizirano akcijo zasedbe že deset let zapuščene in propadajoče tovarne INDE. Ustvarjalna platforma INDE je danes avtonomen in neprofiten prostor na Obali, ki se upira profitizaciji in komercializaciji kulture in družbe. UP INDE je tako ustvarila pogoje za neprofitno druženje, prosto ustvarjalno izražanje, ustvarjanje, izmenjavo idej in praks, koncertiranje, razstavljanje itd.

Študentska Iskra je progresivna mladinska organizacija, osredotočena na odpravljanje sistemskih problemov, s katerimi se mladi soočajo v kapitalizmu. Aktivni so v boju proti krčenju obsega in nižanju kakovosti javnega izobraževanja, odpravljanju študentskih in delavskih pravic, prekarizaciji, posegajo pa tudi na področje feminizma in okoljevarstva ter se zavzemajo za korenito izboljšanje političnega zastopstva vseh, ki študirajo, bodo študirali ali pa so že doštudirali in se podajajo na trg dela.

Sindikat Mladi plus je sindikat študentov, dijakov in mladih brezposelnih, ki se aktivno zavzema za njihove delavske pravice. Nudijo informacije o zaposlovanju, pri čemer se osredotočajo na težave, s katerimi se mladi na tem področju srečujejo. So tudi zagovorniki mladih pri pogajanjih za izboljševanje zakonodaje na področju zaposlovanja mladih v Sloveniji.

Hrana, ne orožje! je politično gibanje, ki protestira proti militarizmu in revščini, tako da ljudem vseh družbenih ozadij pripravlja brezplačne veganske obroke.

Urška Breznik (Pekarna Magdalenske mreže) se skozi svoje delo posebej ukvarja z mladinskimi in kulturnimi programi, ki vzpostavljajo družbeno kritični razmislek in s prizadevanji za kakovostne sistemske spremembe na omenjenih področjih. Je tudi družbeno-politična aktivistka, katere področje zanimanja so delavske pravice, feminizem in pravice živali.

Matic Primc je družbeno-politični aktivist, katerega področje zanimanja so anarhizem, participatorna družba, samoorganiziranje in delavske pravice. Je soustanovitelj in član Iniciative mestni zbor in International Organization for Participatory Society. Je tudi avtor predloga instituta participatornega proračuna za Slovenijo.

Renata Šribar je doktorica znanosti, predavateljica in raziskovalka na področju kulturne in socialne antropologije ter sociologije. Spoznavno in družbeno dejavno izhaja iz feministične teorije in študijev spolov, ospoljenja in njegove dekonstrukcije, metodološko pa je usmerjena transdisciplinarno.

Vse ali nič je  gledališka skupina, ki skuša preko tehnik in načel pedagogike gledališča zatiranih opolnomočiti mlade. V predstavah naslavljajo vsakodnevne stiske, v katerih dajejo glas tistim, ki ga nimajo oziroma se njihovega glasu ne sliši. Vzpostavljajo povezavo med igralci/akterji in gledalci/opazovalci, vloge se premešajo – gledalci postanejo igralci in obratno.

Miki Solus je zajebantski kantavtor, ki je rekel ne kitari in sedel za klaviature. Tokrat nam bo zaigral na harmoniko v spremstvu bobna in basa. Eksplozivni trio nas bo šarmiral z energičnimi in hitrimi jazz, punk in rap kompozicijami. S svojim kreativnim in zabavnim pristopom h glasbi so si ustvarili prepoznaven značaj – akustični rap s primesmi energičnih in hitrih jazz in punk elementov. Dejali so, da ne gre za rep, a repajo tekst, da ni funk, a ima močan groove, ni pop, a gre hitro v uho, ni rock, a so čupavi in mladi, ni alternativa, a težko ste kaj podobnega zasledili na domači, regionalni glasbeni sceni.

https://www.facebook.com/Miki-Solus-155867507798614/?fref=ts

https://soundcloud.com/miki-solus

Evident (Blaž Peruš) je odkril glasbeno produkcijo pri svojih rosnih 16-ih, njegova radovednost in strast do glasbe ga je gnala, da razišče vse aspekte in žanre v njej. Posebej rad ustvarja fuzijo prostorsko primernih elektronsko-akustičnih zvokov elektronike, housa in techna. Na srečni petek 13. leta 2012 je v Ljubljani odvrtel svoj prvi set, od takrat naprej pa smo ga lahko ujeli na različnih prizoriščih po Sloveniji in v tujini. Trenutno se ukvarja s produkcijo novega materiala, filmskega soundtracka, izpostavlja pa, da vedno najde čas za raziskovanje prostora med plesišči, spalnicami in naravo. Vodi tudi glasbeno založbo Soundhitechtures.

https://www.facebook.com/EvidentMusiq

https://soundcloud.com/evident

Mmali (Matej), otrok Koroške, ki zadnja leta raste v Ljubljani, je že od malih nog muzikant. Na harmoniki se je hitro začel nabirati prah, saj je raje trobil v jazz bandu in orkestru. Zadnje leto pa sta lastna domišljija in Ableton postala njegov najljubši inštrument. Začel je z ustvarjanjem elektronskih melodij in ob podpori koroških prijateljev (Formaviva, Soundhitectures) novembra lani premierno stopil za mešalko. Nov na sceni, neobremenjen s preteklostjo in žanri, skuša svežo energijo projicirati v glasbeno vizijo skozi elektronske zvoke.

https://www.facebook.com/MMalimusic

https://soundcloud.com/mmali-music

Presekajmo pasivnost in apatijo ter se aktivirajmo!

rosa

 

 

 

Info: Mladinski informacijsko-svetovalni center INFOPEKA, Pekarna Magdalenske mreže, Ob železnici 16, 2000 Maribor, 02 300 68 50, 041 481 246, infopeka@infopeka.org

 

MISC INFOPEKA 2019 | Avtorji | Politika uporabe piškotkov