Mednarodna konferenca »Nove ideje za stare stavbe«

27. in 28. 4. 2016 je v Puli potekala mednarodna konferenca »Open Spaces for Sharing and Imagination«, ki smo se je udeležili tudi štirje uporabniki KC Pekarna (APD Kozjak, Mladinski kulturni center Maribor, Programski svet KC Pekarna, Pekarna Magdalenske mreže).

Pekarna Magdalenske mreže, od prvih let uporabnica prostorov in soustvarjalka programov v KC Pekarna, je od poskusa obnove objektov članica Programskega sveta KC Pekarna ter sooblikovalka Upravljalskega modela KC Pekarna, ki ga je v sodelovanju z ostalimi uporabniki in nekaterimi članicami mreže neodvisnih kulturnih centrov Trans Europe Halles zastavila na mednarodni konferenci New Times New Models, ki se je leta 2010 odvila v dvorani Gustaf.

Pekarno Magdalenske mreže je v Puli zastopala Kaja Vidovič, mlada arhitekta in naša dolgoletna prostovoljka in sodelavka, ki je zapisala nekaj svojih vtisov o konferenci.

Prvi dan je bil izveden v okviru evropskega projekta »New Ideas for Old Buildings«, ki ga je v Puli organizirala Zelena Istra, ena izmed 110 organizacij v Društvenem centru Rojc, kjer je tudi potekala glavnina konference. Dopoldne so nam razkazali DC Rojc in povedali nekaj o njihovem načinu delovanja. Ogledali smo si tudi nekatere prazne vojaške objekte v Puli (Muzil) in predstavili so nam uporabo nekaterih objektov in območij kot primer dobre prakse (Fort Punta Christo). Na licu mesta je bilo veliko priložnosti za debato o uporabi praznih objektov s potencialom in vpogled v delujoč sistem. Popoldne so bile v DC Rojc predstavitve nekaj uspešnih primerov začasne rabe drugod po Evropi: LX Factory v Lizboni je s cooworkingom ustvarili približno 1000 delovnih mest, ZAWP je primer revitalizacije industrijske cone v Bilbau in KITEV v Oberhausenu kot primer, kjer so s prostovoljskim delom in artističnimi projekti obnovili zapuščeni vodni stolp in ustvarili kulturni center, ki ima pomemben vpliv na mesto. Temu je sledila predstavitev parih arhitekturnih projektov, kjer je šlo za prenovo objektov, ki so v rabi civilne družbe. Kasneje je bila izvedena okrogla miza, na kateri je bilo govora o vlogi javne uprave pri uporabi praznih objektov in poudarili so, kako zelo je pomemben dialog med občino in (potencialnimi) uporabniki prostorov. Po večerji je sledilo odprtje razstave projektov in intervencij, ki si jih želijo v DC Rojc.

Drugi dan z naslovom »Social Innovation Practice and Collaborative Spaces« je bil izveden v organizaciji Odprte platforme Rojc. Govora je bilo o »tretjih prostorih«, prostorih srečevanja in cooworkinga. Predstavljeni so bili primeri, kjer takšni prostori funkcionirajo in kako. Nato je bilo govora o ekološkem vidiku nekaterih projektov kot je npr. UfaFrabrik v Berlinu – trajnostna skupnost, ki je nastala na območju industrijske cone. V 40. letih delovanja so nadgrajevali in izpopolnjevali različne načine trajnostnega razvoja in naredili ogromno za promocijo alternativnega delovanja – v sožitju z naravo. Strehe objektov so pokrite s solarnimi paneli, ki jih dopolnjujejo eko vrtovi, skrbijo za ponovno uporabo deževnice in racionalno porabljajo vse naravne vire. Organizirajo ogromno delavnic in festivalov, kjer svoje znanje predajajo naprej in promovirajo takšen način delovanja. Konferenca se je zaključila z okroglo mizo, kjer je bila glavna tema trajnost, kaj to pomeni in kako jo lahko zagotavljamo v različnih okoljih. Zaključili so, da je na trenutnih generacijah, da ohranjajo človeško življenje na Zemlji, trajnostne skupnosti in prostori srečevanja pa so dober primer, kako to izvesti tudi praktično.

 

Kaja Vidovič

nove ideje za stare stavbe 2

MISC INFOPEKA 2020 | Avtorji | Politika uporabe piškotkov