GuestRoomMaribor: Martina Kartelo »Pogreb revnim (drugi del in zaključni obred)«

Prvi del performansa »Pogreb revnim« in zaključni del trilogije o kapitalizmu, konzumizmu in revščini rezidenčne umetnice Martine Kartelo se bo odvijal danes, 6. 5. 2016, med 12.00 in 23.00 v centru Maribora. Interaktivni performans bo potekal na različnih lokacijah in vabil publiko k sodelovanju.

Tako imenovani zaključni obred performansa »Pogreb revnim« bo v soboto, 7. 5. 2016, začenši ob 22. uri pred Vetrinjskim dvorom.

 

»Pogreb revnim« je rezultat umetničinega raziskovanja med rezidenco v Mariboru v okviru programa GuestRoomMaribor in je v glavnem osredotočen na različne aspekte revščine v povezavi s širšimi sodobnimi družbenimi problemi in združuje delo na terenu, intervjuje in izbrane članke na to temo.

Drugi del performansa v obliki (simboličnega) obreda umetnica posveča »vsem revnim na svetu ter tudi tistim, ki so zaradi revščine umrli ali pa še bodo – v fizičnem ali metaforičnem smislu«.

Martina Kartelo obenem dodaja. »Ker so revni ponavadi v družbi zapostavljeni, jim bom pripravila pogreb, kot darilo in izraz spoštovanja – če niso bili spoštovani med njihovimi življenji (ker so bili revni), si zaslužijo vsaj spodoben pogreb. Pogrebni obred v katoliškem kontekstu predstavlja nekaj resnično težkega in resnega. To obliko uporabljam, da bi pridobila pozornost publike, kot tudi za to, da bi jih prestrašila in jih mogoče pripravila do razmisleka in dekonstruiranja svojega dojemanja revščine«.

»Pogreb revnim« se zato poigrava s subjektom na metaforičnem nivoju; ogenj predstavlja družbo, krsta – centralni element performansa – pa revne , ki jih je »použila družba«.

 

Umetnica vabi, da se udeležite pogrebne ceremonije v soboto odeti v elegantno črnino.

 

guestroommaribor

 

Info: Mladinski informacijsko-svetovalni center INFOPEKA, Pekarna Magdalenske mreže, Ob železnici 16, 2000 Maribor, 02 300 68 50, 041 481 246, infopeka@infopeka.org

MISC INFOPEKA 2020 | Avtorji | Politika uporabe piškotkov