Praznovanje mednarodnega dneva prostovoljstva mladih v Mariboru

MISC INFOPEKA v sodelovanju z drugimi organizacijami tudi letos pripravlja praznovanje Mednarodnega dneva prostovoljstva mladih (Global Youth Service Day) v Mariboru, ki se bo z namenom, da se mladim prostovoljcem zahvalimo za nesebično pomoč, dobro voljo, predvsem pa vztrajnost, ki jo med letom radodarno izkazujejo pomoči potrebnim, med 20. in 24. 4. 2009 odvijalo kot Festival prostovoljstva mladih.

Program se bo v ponedeljek, 20. 4. 2009, med 12:00 – 17:00 začel s srečanjem na Trgu svobode: USTAVI SE! PRIDI NA ČAJ!, kjer bodo prostovoljci in njihovi mentorji z mimoidočimi spregovorili o pomenu prostovoljskega dela mladih, o tem, zakaj ga opravljajo in se jim zdi pomembno, kakšni so njegovi učinki zanje, za uporabnike in za organizacijo, v kateri aktivno delujejo. Organizacije bomo predstavile programe in projekte, prostovoljske aktivnosti, dosežke in izdelke.

Ob 12:00 bo predstavnik Mestne občine Maribor z nagovorom zbranim uradno odprl festivalsko dogajanje. Mladi se boste lahko pomudili v kreativnih delavnicah, se preizkusili v družabnih ali športnih igrah, animacijah in se zabavi prostovoljcev sproščeno priključili. Obiskali nas bodo tudi prostovoljci Evropske prostovoljne službe (European Voluntary Service) in predstavili EVS program.

Najboljši slogani!

NAJBOLJŠI TRIJE:
Prostovoljno? … Vedno. Zaman? … Nikoli.

Prostovoljstvo – si upaš?

Zamisli se: že po eni uri bi lahko skupaj opravili 6.800.000.000 ur dobrega dela!

OSTALI NAJBOLJŠI:
Ne moreš biti toliko neprostovoljen, kot sem jaz lahko prostovoljen!

Te osrečujejo Majhna, Brezimna Dobra dela?

Pomagaj, občutil boš razliko.

Medtem ko čakaš, da bodo drugi storili kaj zate, lahko čas izkoristiš za to, da ti storiš nekaj zanje.

Mi ali oni? Mi in oni!

Ni nam škoda koristi drugih!

Tvoj nasmeh je moja plača.

Ob 17:00 nadaljujemo z Družabnim večerom: USTAVI SE! SPOZNAJMO SE! Druženje prostovoljcev, mentorjev, organizatorjev in vseh simpatizerjev prostovoljstva se bo nadaljevalo v MMC KIBLA, kjer bomo skupaj zaključili prvi dan festivala na družaben način. Ob spremljavi elektronskih ritmov izpod prstov DJ-a Esteffania in urbanih skokic DJ-a Stalkerja bomo skušali vsem obiskovalcem pokazati, da se po uspešnem prostovoljskem delu najde tudi čas za druženje, zabavo in sprostitev.

Četrtek, 23. 4., 10:00 – 13:00, MISC INFOPEKA
Predstavitveni seminar »KAKO ORGANIZIRATI MEDNARODNI PROSTOVOLJSKI DELOVNI TABOR?«
V sodelovanju z Zavodom Voluntariat vabimo na predstavitveni seminar »Kako organizirati mednarodni prostovoljski delovni tabor?«, ki je namenjen vsem, ki vas zanima, kaj je mednarodni prostovoljni delovni tabor, kako dobiti idejo zanj, kje in kako ga izvesti ter kakšne koristi imate lahko od tega vi in vaša lokalna skupnost.
Predstavitev bo obsegala predstavitveni film o mednarodnih taborih, osnovne informacije o tem, kaj mednarodni prostovoljni tabor sploh je, kakšne tematike so lahko vključene, praktične nasvete kako in kdaj tabore organizirati, ter primere dobrih praks iz domačih in tujih logov.
Zavod Voluntariat je prostovoljska organizacija, ki se že od leta 1991 ukvarja s promocijo prostovoljnega dela, organizacijo mednarodnih mladinskih izmenjav, mednarodnih prostovoljnih delovnih taborov ter različnih izobraževanj na temo globalnega učenja.

V petek, 24. 4. 2009 se bo ob 12:30 pričela v Amfiteatru Srednje zdravstvene in kozmetične šole Maribor Javna debata: MLADI, KAJ VAS SPLOH USTAVI?, ki bo prostovoljce in njihove vrstnike spodbudila, da premislijo in spregovorijo o tem, kaj jih motivira za prostovoljsko delo in kako, s kakšnimi sredstvi, vrednotami in spodbudami je potrebno mlade nagovarjati, da se odločajo za tovrstno družbeno odgovorno udejstvovanje, kakšne so pri tem ovire in kaj bi po njihovem mnenju morala storiti država, da bi se za prostovoljsko delovanje lažje odločali. Pridi, doživel/a in spoznal/a boš kaj/koga novega!

ORGANIZATOR FESTIVALA:

MISC INFOPEKA, Ob železnici 16, 02 300 68 50, 041 481 246, infopeka@infopeka.org

SODELUJOČE ORGANIZACIJE

Akademsko katoliško združenje AMOS
Center za pomoč mladim Maribor
Center za pomoč na domu Maribor
Center za socialno delo Maribor
Center za socialno delo Maribor, Materinski dom Maribor
Dom upokojencev Danice Vogrinec Maribor
Društvo »Projekt človek«
Društvo onkoloških bolnikov
Društvo študentov Evrope AEGEE-Maribor
Društvo za izmenjavo mednarodnih praks AIESEC Maribor
Eim, Center razvoja človeških virov
Kulturno izobraževalno društvo KIBLA
MARŠ
Mestni mladinski svet Maribor
Mladinski informacijsko-svetovalni center INFOPEKA
Pekarna-magdalenske mreže
Nadškofijska KARITAS Maribor
OZ Rdeči križ Maribor
Prva gimnazija Maribor
Srednja ekonomska šola Maribor
Srednja zdravstvena in kozmetična šola Maribor
Svetovalni center za otroke, mladostnike in starše Maribor
Šentlent
Škofijska gimnazija Antona Martina Slomška Maribor
Študentska organizacija Univerze v Mariboru
Zavod Naprej
Zveza prijateljev mladine Maribor
Za živali!, društvo za uveljavitev njihovih pravic

PODPORNIKI

Mestna občina Maribor
Narodni dom Maribor
Slovenska filantropija
Srednja zdravstvena in kozmetična šola Maribor
Botanični vrt Tal
Bukvarna Ciproš
Za živali!, društvo za uveljavitev njihovih pravic

MISC INFOPEKA 2021 | Avtorji | Politika uporabe piškotkov