Kadilska eskapada Blanke Kefer

Vljudno vabljeni v petek 29. 4. 2016, ob 19:00 v Galerijo K18 na otvoritev razstave Kadilska eskapada Blanke Kefer z otvoritvenim aktom intermedijske umetnice, pesnice in vokalne manipulatorke Aphre Tesla. Razstavišče je odprto vsak delovni dan od 15:00 do 18:00, razstavo pa si lahko ogledate do 27. 5. 2016. Vljudno vabljeni.

 

Blanka Kefer zase trdi, da je kadilka, ki ne kadi. Kajenje reducira oziroma samolegitimira zgolj na „priložnostno uživanje“. V nikoli dokončanih procesih omejevanja ali odvajanja od kajenja, si vedno znova postavlja raznovrstna pravila, katera kasneje, ko jo odvisnost znova premaga, kreativno zaobhaja. V zadnjih letih je njeno pravilo samo-omejevanja, da kadi samo na daljših potovanjih. Podobno je bilo tudi, ko je lansko poletje odpotovala v Ekvador. Prva fotografija –  selfie iz razstavljene serije, je nastala kot vizualno sporočilo njeni sestri po skoraj leto dni trajajočem abstinenčnem obdobju. K sporočilu je dopisala: „Evo zdaj, volja je popustila, privoščila sem si zaslužen cigaret.“ Blankin primarni cilj potovanja v Ekvador – doživeti tradicionalen šamanski ritual – je bil sicer dosežen čez tri dni, ko je bila tudi soočena s strogo prepovedjo fotografiranja, kar je za fotografinjo precej nepredstavljiva frustracija. Na potovanju se je srečala obenem s kulturno-specifičnim odnosom do tobaka in na sploh prakse kajenja. Tobak namreč v nekaterih avtohtonih kulturah Amerike velja za sveto rastlino, ki se uporablja predvsem v sklopu ritualov. „Pipa miru je most med svetom in velikim duhom, veliko misterijo, ki nas obdaja.“ V omenjenem kontekstu se verjame, da ima tobak „veliko moč očiščevanja in odpiranja zavesti, širjenja misli ter besede“. Uporablja se za vzpostavljanje dobrega odnosa s samim seboj ter z drugimi. Opisan odnos je za avtorico seveda vzpodbudil h kajenju, ki v tamkajšnjem kontekstu nosi pozitivno konotacijo, pa vendar to zanjo še ni bilo dovolj. Dodatno je Blanka upravičila svojo kadilsko eskapado z vzporedno zamišljenim umetniškim projektom, ki “ji je narekoval”, da se fotografira ob vsakem pokajenem cigaretu ter jo kasneje zavezal k izvedbi te razstave. Nastalo je 120 fotografij, ki jih avtorica po prostoru razporeja po dnevih. Tako razkriva stopnjevano frekvenco kajenja, preko ozadij avtoportretov prepovedano “šamansko okolje”, njena obličja pa govorijo o raznolikih psiho-fizičnih stanjih.

k18 blanka kefer

Info: Mladinski informacijsko-svetovalni center INFOPEKA, Pekarna Magdalenske mreže, Ob železnici 16, 2000 Maribor, 02 300 68 50, 041 481 246, infopeka@infopeka.org

MISC INFOPEKA 2020 | Avtorji | Politika uporabe piškotkov