Pekarna potopisi (potopisi, ki to niso): Neposredna demokracija ni nedosegljiva utopija

Vabljen/-a v sredo, 20. 4. 2016, ob 19.00 v prostore INFOPEKE na Pekarna potopis »Neposredna demokracija ni nedosegljiva utopija«.

 

Si že slišal/-a za Ulico Dartha Vaderja? Zakaj v Reykjaviku uspešno sesuvajo skorumpirane politike in bankirje? Ali veš, kaj je participatorni proračun (PP)? Ali Mestna občina Maribor podpira PP? Te zanima, če se bo PP razširil tudi na druge mariborske mestne četrti? Vse to boš izvedel/-a na tokratnem potopisnem predavanju z naslovom »Neposredna demokracija ni nedosegljiva utopija«, kjer bodo na primeru participatornega proračuna v Reykjaviku spregovorili člani in članice Iniciative mestni zbor.

 

Iniciativa mestni zbor (IMZ) si prizadeva za izboljšanje procesa odločanja v Mariboru. Letos so člani in članice IMZ obiskali Reykjavik, glavno mesto Islandije, drugega največjega otoka v Evropi, ki leži na stičišču Severnega Atlantika in Severnega ledenega morja, znanega po vulkanih, gejzirjih in ledenikih, kjer ljudje soodločajo in sooblikujejo mesto. Reykjavik in Maribor povezujeta dejstvi, da imata obe mesti približno enako število prebivalcev in da imajo ti možnost skozi proces participatornega proračuna odločati o kakovosti bivanja v svojem neposrednem okolju.

 

Na predavanju bodo spregovorili o tem, kaj je participatorni proračun (PP) in zakaj s participatornim odločanjem izboljšujemo kakovost življenja v mestu. Izpostavili bodo, kako poteka izvedba PP-ja v Reykjaviku, kjer se zaposleni na občini, župan in mestni svetniki veliko bolje zavedajo, da deliberativna in participatorna demokracija pripomoreta k širši in bolj demokratični javni razpravi, se dotaknili pomena neposredne demokracije in pokomentirali, kako je potekal pilotni projekt PP-ja v Radvanju.

 

Razbijamo stereotipe!

 

Pekarna potopise pripravljajo prostovoljke in prostovoljci MISC INFOPEKA.

 

Naveličani potopisov, ki delujejo kot TOP SHOP reklame?

 

Prostovoljke in prostovoljci nadaljujemo z novim tipom družbeno-kritičnih predavanj, katerih namen je vzpodbuditi kritično mišljenje na podlagi izkušenj in videnj popotnikov. Potopisi, ki to niso, predstavljajo prvi korak v svet rušenja individualnih predsodkov kot tudi družbenih stereotipov, s čimer spodbujajo mlade za medčloveško strpnost, solidarnost in spoštovanje človekovih pravic.

Islandija mala

 

Info: Mladinski informacijsko-svetovalni center INFOPEKA, Pekarna Magdalenske mreže, Ob železnici 16, 2000 Maribor, 02 300 68 50, 041 481 246, infopeka@infopeka.org

MISC INFOPEKA 2020 | Avtorji | Politika uporabe piškotkov