4. Festival prostovoljstva mladih v Mariboru 2010 »DOBIM DAM – OBČUTIM RAZLIKO!«

19. – 25. 4. 2010

S Festivalom prostovoljstva mladih v Mariboru 2010 »DOBIM DAM – OBČUTIM RAZLIKO!« se v mestu Maribor tudi letos pridružujemo praznovanju Mednarodnega dne prostovoljstva mladih (Global Youth Service Day). Osrednje praznovanje ob Mednarodnem dnevu prostovoljstva mladih v Sloveniji organizira Slovenska filantropija, Združenje za promocijo prostovoljstva, prireditve pa že vrsto let potekajo po različnih slovenskih krajih.

Festivalsko praznovanje je prvotno namenjeno prostovoljkam in prostovoljcem kot zahvala za njihovo srčnost, dobro voljo, čas in znanje, ki ga namenjajo opravljanju prostovoljskega dela. Hkrati jim javno izrekamo priznanje za pogum in vztrajnost, ki ju premorejo pri spreminjanju sveta na bolje bodisi v svojih šolah, lokalnih skupnostih ali širom po svetu. Namenjeno pa je tudi vsem nam, da se seznanimo s programi in aktivnostmi, ki jih mladi prostovoljsko izvajajo, z njihovimi dosežki na tem področju in pa temu, da se navzamemo navdušenja in energije, ki morda tudi nas pritegneta v prostovoljske vode.

PROGRAM FESTIVALA

Ponedeljek, 19. 4., 12:00 – 17:00, Trg svobode

Predstavitev prostovoljstva »DAN ZA MESTO«

Prostovoljci, mentorji in organizatorji prostovoljskega dela te vabimo na igrišče prostovoljstva. Pridruži se zabavnim ustvarjalnim delavnicam in ob igrah s kolebnico, jogi smeha, izdelovanju voščilnic, mobilov, brošk, vrtavk, prašičkov za srečo, kreativni predelavi starih koles, streljanju z lokom, vadbi joge, tapčkanju in poligonu za električne avtomobilčke…. poklepetaj s prostovoljci o njihovih prostovoljskih izkušnjah, o pomenu tega, kar počnejo in drugih zanimivih stvareh. Podelili bomo nagrade za najizvirnejše slogane in fotografije na temo prostovoljstva, si na Gosposki ulici ogledali razstavo nagrajenih prispevkov in vsem mimoidočim pokazali tudi zabavno plat prostovoljskega dela. Na natečaj je prispelo 277 sloganov o prostovoljskem delu, ki so jih prispevale posameznice in posamezniki, učenke in učenci OŠ FLV Slivnica, dijakinje in dijaki Srednje ekonomska šola Maribor in Biotehniške šole Maribor.

* v primeru dežja se dogodek prestavi na sredo, 21. 4. 2010, 12:00 – 17:00, Trg svobode

Torek, 20. 4., 19:00, Dvorana Gustaf

Predstavitev Evropske prostovoljne službe »DAN ZA SVET«

Prostovoljci Evropske prostovoljne službe (EVS), ki jih gosti naša organizacija, in tisti, ki trenutno opravljajo prostovoljsko delo v organizacijah drugod po Sloveniji, te vabijo na sproščeno prostovoljsko zabavo s humornimi fotografskimi projekcijami in opisi smešne plati svojih »slovenskih« prostovoljskih izkušenj. Med njimi iz prve roke izveš, kaj pomeni biti prostovoljec v tujini, kaj ti delo da in kaj ti vzame ter kje in kako lahko tudi ti postaneš EVS prostovoljec/-ka v organizacijah drugod po Evropi.

Četrtek, 22. 4., 14:30 – 18:30, II. Gimnazija

Delavnica »SPODBUJANJE KRITIČNEGA ODNOSA MLADIH DO INFORMACIJ«

V sklopu projekta »Zavedno mladi« te vabimo na ustvarjalno delavnico za mlade, ki ti bo pokazala, kako budno, kritično in »za rezervo« brati sporočila, ki jih srečuješ vsak dan, hkrati pa samostojno ustvarjati in javnosti posredovati takšna, ki povedo prav to, kar se tebi zdi pomembno sporočiti. Tudi to je pot dejavnega sooblikovanja tvojega sveta, dogajanja v družbi, šoli in doma. Poveš, kar povedati znaš, kadarkoli kaj povedati imaš! Delavnico vodi MISC INFOPEKA.

Petek, 23. 4., 10:00 in 13:00, MISC INFOPEKA

Dve interviziji

Vabljeni mentorji organiziranega prostovoljskega dela na redno mesečno izmenjavo izkušenj, z namenom zvišanja kakovosti prostovoljskega dela.
Interviziji vodi Slovenska filantropija, Združenje za promocijo prostovoljstva. Rok prijave je 16. 4. 2010.

Petek, 23. 4., 16:00 – 19:00, MISC INFOPEKA

Delavnica »KAKO SPODBUDITI IN ORGANIZIRATI PROSTOVOLJSTVO NA ŠOLI?«

Vabljeni mentorji prostovoljskega dela na srednjih šolah, ki želite vzpostaviti ali nadgraditi razvijanje in izvajanje organiziranega prostovoljskega dela mladih.
Delavnico vodi Slovenska filantropija, Združenje za promocijo prostovoljstva. Rok prijave je 2. 4. 2010.

»Tisti, ki zmorejo, delajo. Tisti, ki zmorejo več, so prostovoljci.«
Anonimno

Sodelujoče organizacije na festivalu

Andragoški zavod Maribor – Ljudska univerza, Center za pomoč mladim, Center za socialno delo Maribor, Center za socialno delo Maribor, Krizni center za mlade Maribor, Center za socialno delo Maribor, Materinski dom Maribor, Dom upokojencev Danice Vogrinec Maribor, Dom starejših občanov Tezno, Društvo diabetikov Maribor, Društvo gluhih in naglušnih Podravja Maribor, Društvo Joga v vsakdanjem življenju Maribor, Društvo Mariborski raziskovalni studio, Društvo onkoloških bolnikov Slovenije, Mladinski Informacijsko-svetovalni center INFOPEKA, NAPREJ, zavod za varstvo, rehabilitacijo in kvaliteto življenja po poškodbi glave, Pekarna – magdalenske mreže, Slovensko društvo hospic, območni odbor Maribor, Srednja zdravstvena in kozmetična šola Maribor, ŠENT – Slovensko združenje za duševno zdravje, CZDS Podravska regija, Enota ŠENTLENT, Študentska organizacija Univerze v Mariboru, Zavod Antona Martina Slomška – Dijaški dom A.M.S, Zavod Antona Martina Slomška – Škofijska gimnazija, Zavod Mariborski radio študent – MARŠ, Zavod za vzgojo, izobraževanje in kulturo Maribor, Za živali!, društvo za uveljavitev njihovih pravic, Zveza prijateljev mladine Maribor.

Podporniki

Urad Vlade RS za komuniciranje: Slovenija je s 1. majem 2004 postala članica Evropske unije. Ta dogodek je prejel finančno podporo programa, s katerim želi slovenska vlada prispevati k obveščenosti, razumevanju in javni razpravi o članstvu v EU ter o vseh posledicah članstva za življenje slovenskih državljanov in državljank. Program obveščanja izvaja Urad Vlade RS za komuniciranje.
Urad RS za mladino, Ministrstvo za šolstvo in šport, Študentska organizacija Univerze v Mariboru, Mestna občina Maribor, Slovenska filantropija, Združenje za promocijo prostovoljstva, MOVIT NA MLADINA, Evropska unija, Generalni direktorat za izobraževanje in kulturo, Evropski socialni sklad, Mladinski svet Slovenije, Slovensko narodno gledališče Maribor, Narodni dom Maribor, Bukvarna Ciproš, Betnava d.o.o., Konjeniški klub Karlo, Frizerski salon “Zvezdana”, Mladinska knjiga d.d., Tekstil d.d., Polzela d.d., Peko d.d., Optika ABA, Magma Home, Trgovina Madness.

Organizator festivala

Mladinski informacijsko-svetovalni center INFOPEKA, Pekarna-magdalenske mreže, Ob železnici 8, Maribor, telefon: 02 300 68 50, 041 481 246, elektronska pošta: infopeka@infopeka.org, spletna stran: www.infopeka.org.

MISC INFOPEKA 2020 | Avtorji | Politika uporabe piškotkov