Dan za spremembe – Dan za spoštovanje v Mariboru

Lokalna mreža prostovoljskih organizacij “Prostovoljstvo v Mariboru” vabi v soboto, 2. 4. 2016, na Dan za spremembe 2016 v Mariboru. Tema sedmega Dneva za spremembe, ki ga na nacionalni ravni koordinira Slovenska filantropija, Združenje za promocijo prostovoljstva, je spoštovanje.

Že vse od leta 2010 v začetku pomladi skušamo prebivalce Slovenije nagovoriti, da stopijo iz ustaljenih smernic, zavihajo rokave in za en dan postanejo prostovoljci in prostovoljke. Na ta dan se o prostovoljstvu ne le pogovarjamo, ampak se lotevamo konkretnih dejanj.

prostovoljstvo v mb

 

 

 

 

 

Tokratni Dan za spremembe v Mariboru bomo članice mreže »Prostovoljstvo v Mariboru«, ki jo koordinira MISC INFOPEKA, Pekarna Magdalenske mreže Maribor, obeležile z bojem proti sovražnemu govoru, usmerjenim proti pripadnikom različnih etničnih skupin, beguncem in drugim marginaliziranim družbenim skupinam.

Dnevu za spremembe v Mariboru se lahko pridružite in »spreminjate tudi vi«!

OSREDNJA SKUPNOSTNA aktivnost ob Dnevu za spremembe v Mariboru bo v soboto, 2. 4. 2016, s pričetkom ob 9:00 uri na dvorišču Vetrinjskega dvora, kjer bomo članice mreže s prostovoljci in prostovoljkami izdelovali plakate s pozitivnimi sporočili, ki kažejo spoštovanje do beguncev in drugih marginaliziranih družbenih skupin. Skupna aktivnost se bo nadaljevala ob 11:00 s »Sprehodom solidarnosti« po centru mesta Maribor.

DODATNE AKTIVNOSTI članic mreže »Prostovoljstvo v Mariboru« ob Dnevu za spremembe, ki se jim lahko pridružite:

Maribor skozi rožnata očala in Mladinski kulturni center Maribor: Fotografiranje z velikimi roza očali za osveščanje in zavedanje o temah, povezanih s spoštovanjem; 9:00-12:00, različne lokacije po mestu.

Zavod MARS: SI TO TI?SK, brezplačna delavnica tiskanja motivov in napisov spoštovanja na majice in zastavice; 11.00-13.00 in 16.00-19.00, Zavod Mars, Vetrinjski dvor, Vetrinjska 30. Majice ali druge tekstilne izdelke prinesite s seboj.

Društvo ODNOS in Mladinski kulturni center Maribor: Mini brezplačna kuharska delavnica s pripravo jedi iz različnih držav (prijava na odnos.nina@gmail.com); od 12:00 dalje, Zavod Mars, Vetrinjski dvor, Vetrinjska 30.

Društvo AKTIVIRAJ SE!: Čistilna akcija mestnega vrta na Ribiški ulici v Mariboru. Vabljeni vsi prostovoljci, vseh generacij, ki so pripravljeni prispevati nekaj svojega časa in dobre volje za urejen in predvsem odpadkov čist mestni vrt. Zaželeno je, da si vsak zase priskrbi zaščitne rokavice. Začetek akcije ob 9:00 uri.

Pekarna Magdalenske Mreže: Brezplačna gledališko-aktivistična delavnica »Kje so tvoje meje?«, na kateri se bomo z metodo Gledališča zatiranih lotili raziskovanja oblik in preprečevanja sovražnega govora (prijava na infopeka@infopeka.org), 15:00-19:00, MISC INFOPEKA, Ob železnici 16.

dan za spremembe 2016

 

 

 

 

 

 

DRUGE AKTIVNOSTI članic mreže »Prostovoljstvo v Mariboru« ob Dnevu za spremembe:

– Zavod Antona Martina Slomška Maribor: Delavnica možganskega fitnesa v zaporih, katere namen je preko druženja in ob aktivnostih možganskega treninga, spodbujati udeležence (dijake prostovoljce, obsojence, njihove mentorje in spremljevalce) k sprejemajoči in spoštljivi drži, k spoštljivi komunikaciji ter k strpnosti. Akcijo bodo izpeljali kot priložnost za zmanjševanje morebitnih predsodkov in stereotipov ter kot priložnost za resocializacijo obsojencev. V sodelovanju z Zavodom za prestajanje kazni Maribor.

– Društvo Center za pomoč mladim: Delovna akcija na Doživljajskem igrišču v sodelovanju z zaposlenimi iz Zavarovalnice Maribor, z namenom spodbujanja korporativnega prostovoljstva. Obnovili bodo peskovnik, pobarvali ograjo in prenovili ognjišče.

– Društvo Salezijanski mladinski center Maribor: Delavnice za mlade o medsebojnem spoštovanju s poudarkom na spoštovanju drugačnosti, ki se bo odvijala v prostorih Društva Salezijanski mladinski center Maribor. V popoldanskem času bodo mladi razdelili balone z napisom »Spoštujem te!«.

– EKTC Maribor, so.p.: Zanimiv program druženja in skozi eksperimentalno delavnico spoznavanja pojavov v naravi za stanovalce Doma pod Gorco. Po delavnici bodo lahko udeleženci preizkušali različne miselne in logične igre ter se družili.

dan za spremembe 2016

 

 

 

 

 

Dan za spremembe – Dan za spoštovanje v Mariboru bomo soustvarjale naslednje organizacije:

Društvo AKTIVIRAJ SE!,
Društvo študentov psihologije Maribor,
Dom Danice Vogrinec Maribor ,
Društvo Center za pomoč mladim Maribor,
Društvo Odnos,
Društvo Salezijanski mladinski center Maribor,
Društvo študentov invalidov Slovenije,
Evropski kulturni in tehnološki center,
Greenpeace Slovenija,
Iniciativa mestni zbor,
Maribor skozi rožnata očala,
Mestni Mladinski svet Maribor,
Mladinski kulturni center Maribor,
Društvo tabornikov rod II. SNOUB Ljubo Šercer,
Območno združenje Rdečega križa Maribor,
Slovenska filantropija, Združenje za promocijo prostovoljstva,
SONČEK – Mariborsko društvo za cerebralno paralizo,
Zavod Antona Martina Slomška – škofijska gimnazija AMS,
Zavod MARS Maribor,
Zveza prijateljev mladine Maribor.

Aktivnosti ob Dnevu za spremembe v Mariboru 2016 podpirajo Slovenska filantropija, Združenje za promocijo prostovoljstva, MOVIT in Vetrinjski dom – Narodni dom Maribor.

Aktivnosti ob Dnevu za spremembe v Mariboru 2016 sofinancirajo Mestna občina Maribor, Urad RS za mladino in urad vlade RS za komuniciranje.

Info: Mladinski informacijsko-svetovalni center INFOPEKA, Pekarna Magdalenske mreže, Ob železnici 16, 2000 Maribor, 02 300 68 50, 041 481 246, infopeka@infopeka.org

Logo URSM, MOM, KOM

MISC INFOPEKA 2021 | Avtorji | Politika uporabe piškotkov