Gledališka-aktivistična delavnica »Kje so tvoje meje?«

V soboto, 2. 4. 2016, te v okviru Dneva za spremembe, od 15:00 do 19:00 vabimo v prostore INFOPEKE na brezplačno gledališko-aktivistično delavnico Kje so tvoje meje? Prijaviš se lahko do 1. 4. 2016 na infopeka@infopeka.org ali 02 300 68  50, 041 481 246.

 

Na delavnici, ki jo bosta vodili Barbara Polajnar in Metka Bahlen, se bomo z metodo Gledališča zatiranih lotili raziskovanja oblik in preprečevanja sovražnega govora. Posvetili se bomo tehnikama Časopisnega in Slikovnega gledališča ter izkupiček delavnice predstavili v obliki direktnih akcij v javni prostor.

 

Ker so prav mediji in socialna omrežja tista, ki spodbujajo in širijo največ sovražnega govora, bomo s tehniko Časopisnega gledališča kritično analizirali časopise, revije, objave na socialnih omrežjih ipd., ter jih kot zaključek delavnice utelesili v direktnih akcijah v javnem prostoru. S postavljanjem vprašanj ‘Kaj je v člankih izpostavljeno in kaj prikrito? Kaj je v naslovu in kaj je prikazano na fotografijah? Komu so novice namenjene?’ tehnika Časopisnega gledališča opozarja na neobjektivnost medijev ter njihovo moč, ki je v rokah dominantnega razreda. Prav tako pa bomo na delavnici raziskovali lastna občutja in neizrekljive misli ter dejanja, ki vodijo do sovražnega govora in diskriminacije preko tehnike Slikovnega gledališča, katerega poudarek je izražanje brez besed preko telesa. Izhajajmo iz prepričanja, da z neverbalno komunikacijo izražamo več kot z besedami in da frustracije, misli in besede utelešamo v naših telesih, kar lahko veliko bolj ekspresivno, jasno in neposredno izrazimo z zamrznjenimi slikami preko Slikovnega gledališča.

 

Gledališče zatiranih je metoda, ki se uporablja v gledališko-aktivistične, pedagoške in izobraževalne namene, kot orodje za doseganje socialne pravičnosti. Začetke, ki segajo v šestdeseta leta 20. stoletja v Brazilijo, se pripisuje režiserju, politiku in piscu Augustu Boalu. Gledališče zatiranih predstavlja prostor, v katerem se govori o temah, ki niso izpostavljene, in kjer spregovorijo tisti, ki mnogokrat nimajo glasu. Omogoča načine, preko katerih se razjasnjuje vprašanja in raziskuje poti za boj proti neenakostim, diskriminaciji, rasizmu, sovražnemu govoru, krivicam in drugim problemom zatiranosti, ki morda na prvi pogled niso povsem vidni ali očitni.

delavnica gled. zat. kje so meje

Foto: Dino Kusanović

Info: Mladinski informacijsko-svetovalni center INFOPEKA, Pekarna Magdalenske mreže, Ob železnici 16, 2000 Maribor, 02 300 68 50, 041 481 246, infopeka@infopeka.org

 

 

 

Delavnico izvajamo v okviru projekta »Kje so meje?«. Projekt sofinancira Urad Vlade RS za komuniciranje v okviru prizadevanj za spoštovanje in sprejemanje pripadnikov različnih etničnih skupin, beguncev in migrantov.

Logo URSM, MOM, KOM

 

 

MISC INFOPEKA 2020 | Avtorji | Politika uporabe piškotkov