Točka za testiranje novih psihoaktivnih snovi

K nam lahko povsem anonimno ob sredah in četrtkih od 14:00 do 18:00 oziroma v petek od 14:00 do 16:00 prineseš vzorec za laboratorijsko analizo in tako zmanjšaš tveganje za zaplete zaradi zaužitja neznanih drog in nevarnih primesi.

V psihoaktivnih snoveh, kupljenih na črnem trgu pa tudi preko spleta (ne glede na legalnost), se pogosto nahajajo neželene primesi. Nekatere so izredno nevarne. Možno je tudi, da kupljena snov ni tisto, kar pričakuješ. To pomeni drugačne učinke in tveganja ter večjo možnost zastrupitve ali predoziranja.

V sodelovanju z društvom DrogArt in Nacionalnim inštitutom za javno zdravje smo v okviru mednarodnega projekta I-SEE tudi v naši organizaciji vzpostavili točko za sprejem vzorcev psihoaktivnih snovi za namen testiranja.

Testiranje, ki ga opravijo v Nacionalnem forenzičnem laboratoriju, je brezplačno. Opravlja se samo identifikacija substance (kvalitativna analiza), na rezultate pa čakaš od 2 tedna do 2 meseca.

Osnovni namen mednarodnega projekta I-SEE je vzpostaviti sistem zgodnjega opozarjanja (early warning system- EWS) za NPS. V zadnjem času se veliko govori o teh substancah in so za mlade zelo privlačne, saj so zelo lahko dostopne (cenovno ugodne) in legalne. Največkrat jih mladi naročijo kar preko spleta in zato pogosto smatrajo, da niso nevarne. Vemo da temu ni tako, zato je zelo pomembno da »nevarne« substance hitro odkrijemo in da o njihovi nevarnosti hitro obveščamo.

Več informacij: http://www.drogart.org/

Info: Mladinski informacijsko-svetovalni center INFOPEKA, Ob železnici 16, 2000 Maribor, 02 300 68 50, 041 481 246, infopeka@infopeka.org

MISC INFOPEKA 2020 | Avtorji | Politika uporabe piškotkov