Dokumentarni film z razpravo »Zamišljajte si majhno deklico…«

V torek, 8. 3. 2016, te ob 20:00 vabimo v INFOPEKO na obeležitev mednarodnega dneva delovnih žena, s katerim obeležujemo boj žensk za ekonomske, socialne in politične pravice. Ogledali si bomo dokumentarni film »Imagine a baby«, ameriške feministke, pisateljice, članice kolektiva Z Magazine in soustanoviteljice International Organization for a Participatory Society, Lydie Sargent.

Zamišljajte si majhno deklico. Takšno, kot je na tej fotografiji. Stara je dva meseca. V bolnišnici, kjer je rojena, v trenutku določijo njen spol in ga na pišejo na belo izkaznico, ki jo k posteljici privežejo z rožnatim trakcem. Okoli zapestja ji pripnejo rožnato zapestnico. Njen starejši brat je imel enako, a modre barve. Deklica leži v zibelki, pokrita s pregrinjalom, ki ga je spletla njena babica in se smehlja. Če bi vedela, kaj jo čaka, se ne bi. Na podlagi preseka njenega biološkega spola, družbenega razreda in rase/narodnosti, lahko približno predvidevamo, kako bo njeno življenje potekalo. Dodajmo še genetske značilnosti, individualne preference njenih staršev, geografsko lokacijo in veroizpoved in lahko njeno življenje (in življenje njenega brata) predvidevamo do potankosti- tako kot tudi vseh ostalih otrok rojenih v tem obdobju.

Zgodba posameznice rojene leta 1942 v družbi, kjer njeno življenje in življenje drugih iz tega obdobja do podrobnosti determinirajo družbeni razred, rasa in spol. Ukalupljenost bi se lahko nadaljevala njeno celo življenje, a se ravno, ko namerava postati žena uspešnega korporativnega odvetnika, zgodijo socialne revolucije poznih 60.-ih in zgodnjih 70.-ih let. Njeno življenje spremljamo med leti 1942 in 1969 in kasneje, ko spoznava moške v in izven družbenih gibanj, se nauči političnih veščin in se pridruži kolektivu za vzpostavitev participatornih delovnih mest ter si zamišlja, kakšen bi izgledal svet, v katerem bi želela odrasti.

Po dokumentarcu bo sledila razprava, na kateri se bomo pogovarjali o tem, ali so življenja žensk in moških rojenih 1960, 1970, 1980, 1990, 2000…determinirana z drugimi parametri ali sledijo istim vzorcem, o pomenu revolucije in družbenih gibanj za življenje posameznice/-ka, o tem, ali je aktivizem še zmeraj domena moških in kako skupnostno delovati za emancipacijo družbe.

sargent1-babgirl-small

Info: Mladinski informacijsko-svetovalni center INFOPEKA, Ob železnici 16, 2000 Maribor, 02 300 68 50, 041 481 246, infopeka@infopeka.org

MISC INFOPEKA 2020 | Avtorji | Politika uporabe piškotkov