Pekarna Potopisi (potopisi, ki to niso): Kurdistan

Vabljen/-a v sredo, 24. 2. 2016, ob 18:00 v prostore INFOPEKE na februarski Pekarna potopis: Kurdistan. Vstop prost!

Kurdistan je bil po koncu prve svetovne vojne razdeljen med štiri države: Turčijo, Irak, Iran in Sirijo. Vse od takrat je v turškem Kurdistanu potekalo močno separatistično gibanje, na katero se Turčija odziva s hudo represijo. Od leta 1984 na tem področju poteka odprta državljanska vojna. Od leta 2014 se turška represija nad Kurdi v imenu ”vojne proti terorju” Delavske stranke Kurdistana (PKK) nadaljuje in stopnjuje.

Zala Bezlaj in Lio Novelli bosta najprej spregovorila o zgodovini kurdskega boja in njihovih političnih ciljev. Kot mednarodna opazovalca turških volitev sta obiskala turški Kurdistan v začetku novembra, v času ponovitve junijskih volitev, na katerih je prvič v zgodovini prag parlamenta dosegla prokurdska stranka HDP in s tem ogrozila moč glavne turške stranke AKP z Tayypom Erdoganom na čelu. Vladajoči stranki ni uspelo sestaviti vlade, zato so volitve ponovili. Erdogan je v času do drugih volitev represijo nad Kurdi postoteril. Predstavila nam bosta, kako so potekale volitve, kolikšna je bila turška represija in kako Kurdi dojemajo vojno s Turčijo.

Iz Hakkarija, mesta v Kurdistanu, kjer sta bila v tem času nastanjena, sta se nato vrnila v Van, eno večjih mest Kurdistana, kjer sta s sopotniki obiskala begunsko taborišče, namenjeno predvsem beguncem iz Kobaneja. Predstavila bosta ureditev taborišča in pogovore z begunci.
Na koncu bosta opisala dogajanje v Turčiji od takrat do danes in kakšni so obeti za v prihodnje.

Razbijamo stereotipe!

Pekarna potopise pripravljajo prostovoljke in prostovoljci MISC INFOPEKA.

Naveličani potopisov, ki delujejo kot TOP SHOP reklame?
Prostovoljke in prostovoljci nadaljujemo z novim tipom družbeno-kritičnih predavanj, katerih namen je vzpodbuditi kritično mišljenje na podlagi izkušenj in videnj popotnikov. Potopisi, ki to niso, predstavljajo prvi korak v svet rušenja individualnih predsodkov kot tudi družbenih stereotipov, s čimer spodbujajo mlade za medčloveško strpnost, solidarnost in spoštovanje človekovih pravic.

Info: Mladinski informacijsko-svetovalni center INFOPEKA, Ob železnici 16, 2000 Maribor, 02 300 68 50, 041 481 246, infopeka@infopeka.org

MISC INFOPEKA 2020 | Avtorji | Politika uporabe piškotkov