Veganska večerjica: Predavanje »Konj med metaforo in subjektom v glasu partizanov«

Za živali! vas v sodelovanju s Pekarno Magdalenske mreže v četrtek, 21. 1. 2016, ob 19:30 vabi v INFOPEKO na Vegansko večerjico.

Tokrat bomo prisluhnili predavanju dr. Branislave Vičar z naslovom »Konj med metaforo in subjektom v glasu partizanov«.

V predavanju bo izpostavljeno simbolno razmerje med partizanom in konjem, kakor je artikulirano v partizanski umetnosti. Izbrani primeri iz slovenske partizanske umetnosti kažejo, da partizanska umetnost namenja konjem različno pozornost in jim pripisuje tudi različne vrednosti. Partizanske podobe konja so redko realistične, deskriptivne. Partizanski pesniki so pogosto izražali idejo upora, življenjske energije in bojevitosti s komparacijami in metaforami konja. Vendar pa konji za partizane niso bili samo metafore, bili so jim tudi tovariši. Subjektiviteta konja se vzpostavlja s prepoznavanjem in priznavanjem konjevih čustev, občutenj in doživljanj. Vendar pa se s tem pripoznanjem nujno še ne konstituira konj kot avtonomni subjekt.

Druženje po predavanju bomo tokrat zaokrožili z okušanjem jedi iz rumene kolerabe in vanilije.

Info: Mladinski informacijsko-svetovalni center INFOPEKA, Ob železnici 16, 2000 Maribor, 02 300 68 50, 041 481 246, infopeka@infopeka.org

MISC INFOPEKA 2020 | Avtorji | Politika uporabe piškotkov