“Nagib k teoriji” – »Socialna koreografija kot vadbena strategija in prostorski dispozitiv mesta Maribor«

​V petek, 18. 12. 2015, ob 17:00  bo v Galeriji K18 izvedeno  predavanje z naslovom »Socialna koreografija kot vadbena strategija in prostorski dispozitiv mesta Maribor«. Predavanju bo v soboto, 19. 12., ob 11:00 na isti lokaciji sledil še bralni krožek, kjer se bodo brali fragmenti iz knjig Socialna koreografija (Social Choreography: Andrew Hewitt) in Javna sfera kot performans (Public Sphere by Performance: Bojana Cvejić in Ana Vujanović).

V decembru v Mariboru začenjamo s ciklom predavanj in bralnih krožkov, ki predstavljajo prvi poskus rednih teoretskih srečanj in so del novega programskega sklopa “Nagib k teoriji”. Namen je vzpostaviti celovit pristop in razmislek o sodobno-uprizoritvenih umetniških praksah. Društvo Nagib v sodelovanju s KUD Anarhiv s tem nadgrajuje in razširja sezono sodobnih uprizoritvenih umetnosti “Nagib na oder” še na področje teorije.

Zasnovo  so vzpostavili Pia Brezavšček, Robert Bobnič, Rok Bozovičar in Alja Lobnik v okviru Seminarja Gib-telo, ki deluje kot nekakšna neodvisna platforma, ki je vzniknila na pregibu Redakcije za kulturo in humanistiko Radia Študent ter Kud-a Anarhiva. Zaradi manka institucionalnega izobraževanja na področju gledališke kritike, še zlasti pa tistega dela, ki se nanaša na postdramske, performativne, plesne aspekte sodobnih uprizoritvenih umetnosti in tudi zaradi manka medijske prisotnosti omenjenih umetnosti je prišlo do povoda za vzpostavitev omenjene neformalne izobraževalne platforme. S koncem leta 2015 se bo seminar »decentraliziral« in podaljšal svoje delovanje tudi v Maribor.

Predavanje se bo z nadrobnejšo tematizacijo lotilo vprašanja javne sfere, predpostavljajoč, da tudi občinstvo ali publika tvori nekakšno javnost. Znotraj vse bolj depolitiziranega javnega prostora in izključenosti teles iz medmrežnega javnega diskurza lahko ob predpostavki estetskega kontinuuma (Hewitt) mislimo »koreografijo« kot nekakšno vadbeno strategijo. Ta omogoča misliti potencial spremembe iz same estetske formacije teles v prostoru, saj je telo, s katerim plešemo in telo, s katerim hodimo in delamo, eno in isto. Zastavek predavanja pa skuša premisliti tudi specifičen kulturno-družbeni kontekst, v katerega se umešča, in to je samoorganizirano brbotanje mesta Maribor. Mesto preveva specifičen zeitgeist, v fragmentih poganjajoč se na nekoliko drugačni operacionalni logiki, ki ostaja dedič vstajniškega gibanja in samoniklih platform.

Prodkucija: KUD Anarhiv
Koprodukcija in organizacija v Mariboru: Društvo Nagib
Partnerji: Pekarna Magdalenske mreže – Galerija K18.

Info: Mladinski informacijsko-svetovalni center INFOPEKA, Ob železnici 16, 2000 Maribor, 02 300 68 50, 041 481 246, infopeka@infopeka.org

MISC INFOPEKA 2020 | Avtorji | Politika uporabe piškotkov