Potopisi, ki to niso – Sirija

Vabljen/-a v torek, 15. 12. 2015, ob 18.00 v prostore Infopeke na potopisno predavanje o Siriji. Sliko Sirije pred začetkom vojne nam bosta podrobneje predstavila Alen Ištoković in Boris Ferk skozi pestro in bogato zgodovino tega prostora.

Cikel potopisnih predavanj PEKARNA POTOPISI zagotavlja več kot fotografije sanjskih plaž z razgaljenimi telesi. Prostovoljke in prostovoljci nadaljujemo z novim tipom družbeno-kritičnih predavanj, katerih namen je vzpodbuditi kritično mišljenje na podlagi izkušenj in videnj popotnikov. Potopisi, ki to niso, predstavljajo prvi korak v svet rušenja individualnih predsodkov kot tudi družbenih stereotipov, s čimer vzgajajo in spodbujajo mlade za medčloveško strpnost, solidarnost in človekove pravice.

Države, ki smo jo še do pred kratkim poznali pod imenom Sirija, ni več. Že nekaj let divja neprizanesljiva vojna, v kateri si nasproti stoji več vojaško-političnih opcij, ki predvsem s pozicijskim tipom bojevanja neuradno rišejo nove meje. Med kom te meje nastajajo? Kakšna bo Sirija po vojni? Ali bodo politični zemljevid in oblast ponovno oblikovale tuje velesile na podlagi svojih interesov? Na vsa ta vprašanja še nimamo odgovorov.

Sirija je bila del rodovitnega polmeseca, kjer so se ob reki Evfrat oblikovale najzgodnejše kulture. V antiki je kot najvzhodnejša rimska provinca imela izjemen strateški pomen, v srednjem veku pa je to ozemlje zaznamovalo naglo širjenje islama, ki je kot ideološka grožnja vplivala na križarski odziv Zahoda. Nato je bila Sirija pol tisočletja del Osmanskega imperija. Kasneje so si protektorat nad njenim ozemljem prilastili Francozi, ki so ne glede na etnično, versko in nacionalno pripadnost soodločali o politični podobi Bližnjega vzhoda po drugi svetovni vojni.
Vabljen/-a na prvo potopisno predavanje, s katerim prostovoljke in prostovoljci MISC INFOPEKA odpiramo novo sezono družbeno-kritičnih potopisov.

Povezava do FB dogodka tukaj.

Razbijamo stereotipe!

Dogodek je del Festivala Mladi Maribor. Več o festivalu:  http://www.mladimaribor.si/Festival_Mladi_Maribor/Program/

Info: Mladinski informacijsko-svetovalni center INFOPEKA, Ob železnici 16, 2000 Maribor, 02 300 68 50, 041 481 246, infopeka@infopeka.org

MISC INFOPEKA 2020 | Avtorji | Politika uporabe piškotkov