Kako ograditi sovražni govor?

 

V četrtek, 19. 11. 2015, je Univerza v Ljubljani, Fakulteta za družbene vede v sodelovanju z Mladinskim informacijsko – svetovalnim centrom INFOPEKA, Pekarna Magdalenske mreže, organizirala javni forum »Kako ogradimo sovražni govor?«.

Povod za organizacijo dogodka je bila vedno večja prisotnost sovražnega govora in predsodkov v naši državi, predvsem v zadnjem času t. i. begunske krize. Porast ksenofobnih in rasističnih stališč na socialnih omrežjih je namreč izrazito zaskrbljujoč, hkrati pa se tovrsten diskurz v širši javnosti vse bolj normalizira, saj ni sankcioniran.

Gostje javnega foruma Boris Vezjak, predavatelj na Filozofski fakulteti Univerze v Mariboru, Gregor Brdnik, koordinator programa »Maribor skozi rožnata očala«, Metka Mencin Čeplak, podpredsednica Sveta za odziv na sovražni govor, predavateljica na Fakulteti za družbene vede Univerze v Ljubljani, Urška Breznik, Pekarna Magdalenske mreže in Andrej Motl, Fakulteta za družbene vede Univerze v Ljubljani (koordinator projekta Spletno oko), so tekom dogodka izpostavili tudi širjenje predsodkov do pripadnikov manjšin, predvsem do romske skupnosti in LGBTQ skupnosti.

Andrej Motl iz Spletnega očesa je predstavil osnovno definicijo sovražnega govora in z njim povezane pravne podlage. Spletno Oko obravnava sovražni govor, kot ga opredeljuje 297. člen Kazenskega zakonika (KZ-1), ki v Sloveniji formalno definira in inkriminira kaznivi sovražni govor. Pri tem gre za javno spodbujanje sovraštva, nasilja in nestrpnosti do določenih družbenih skupin na način, ki lahko vodi tudi k njihovemu neposrednemu ogrožanju.

Boris Vezjak je izpostavil grozljive skrajnosti, ki jih je sovražni govor v  zadnjih tednih dosegel in ki jih je izpostavil portal Zlovenija. Poudaril je širjenje sovražnega govora na političnem in medijskem prizorišču ter problematičnost nesankcioniranja le-tega. Politične stranke desne provinience želijo s populističnim nizanjem dramatičnih informacij, reproduciranjem stereotipov in hujskaštvom v državi ustvarjati vtis izrednih razmer, ki ga sredinske stranke s strinjanjem ob postavljanju bodeče žice,  dodatno krepijo.

Metka Mencin Čeplak je predstavila delovanje Sveta za odziv na sovražni govor , ki je nastal v okviru projekta »Z (od)govorom nad sovražni odgovor«, ki ga koordinira Mirovni inštitut. Svet za odziv na sovražni govor sestavljajo posamezniki in posameznice, ki lahko s svojim znanjem, izkušnjami in vplivom prispevajo k omejevanju sovražnega govora v Sloveniji. Svet z vzpostavljanjem standardov javnega komuniciranja, sistematičnim odzivanjem, krepitvijo javne razprave in ozaveščanjem javnosti združuje in povezuje širok nabor zainteresiranih posameznic in posameznikov; tako tistih, ki delujejo v okviru civilne družbe, medijev, izobraževanje, kot tudiv državnih organih.

Gregor Brdnik je podrobneje izpostavil oblike diskriminacije in sovražnega govora, s katerim se srečuje LGBTQ skupnost. V Mariboru jih skozi javne izobraževalne dogodke skupnost nagovarja, razbija stereotipe in ozavešča širšo javnost.

Urška Breznik je predstavila, na kakšen način se skozi delavnice kritične pismenosti Pekarna Magdalenske mreže zlasti na srednjih šolah srečuje s sovražnim govorom in kako ga s pomočjo kritične diskurzivne analize in drugih orodij kritične pismenosti razkriva in nanj opozarja dijake/-inje. Poudarila je pomembno vlogo formalnih izobraževalnih institucij pri ozaveščanju in opozarjanju na pojav sovražnega govora in različnih oblik diskriminacije. Velikokrat prav te institucije zavzemajo navidezno nevtralno pozicijo v odnosu do teh problematik in jih tako perpetuirajo.

V diskusiji, ki se je razvila po posameznih uvodih govorcev, so nekateri udeleženci izpostavili svoj občutek nemoči, jeze in žalosti ob porastu diskriminacije in sovražnega govora v družbi. Hkrati so se vsi strinjali, da so tovrstni dogodki in delovanje Sveta za odziv na sovražni govor dve izmed konkretnih oblik borbe proti le-temu in forum končali s pozivom, da je potrebno pogosteje in glasneje spregovoriti o vseh nevarnostih, ki jih s seboj prinaša sovražni govor in njegovo nesankcioniranje.

AVTORICA: Urška Breznik, Pekarna Magdalenske mreže

MISC INFOPEKA 2020 | Avtorji | Politika uporabe piškotkov