Vabimo na razmišljanje o dravljičnem mestu Maribor!

Pekarna Magdalenske mreže vas v sodelovanju z Zavodom za urejanje mesta in krajine Maribor ter z dijaki Srednje šole za oblikovanje Maribor in učenci kreativnega programa pri Zvezi prijateljev mladine Maribor,  vabi v  ponedeljek, 30. 11. 2015, med 13.00 in 16.00 v prostor na na Grajski trg 7 (MČ Center), na dogodek, ko bo Vila Dravljica razprostrla Preprogo želja in povabila k skupnemu razmišljanju o našem mestu.

Preprogo želja imamo namen popeljati v vse mestne četrti in krajevne skupnosti v Mariboru in tako poskrbeti za čim bolj enakomerno prisotnost in razvoj kulturne in socialne ustvarjalnosti v mestu. S to umetniško intervencijo želimo prebivalce mesta povprašati, kako bi želeli sooblikovati svojo četrt (neurejene ali zapuščene tržnice, razpadajoče zgradbe, neurejene garaže, zapuščena gradbišča …). Kot najbolj obetavna rešitev za zapuščene prostore se je v zadnjem desetletju ali dveh izkazala začasna raba prostora, ki se ponavadi pojavlja v oblikah zelenjavnih ali cvetličnih vrtov, otroških igrišč, tržnic, umetniških ateljejev, skupnostnih prostorov…, skratka v rabah, ki dvigujejo kakovost in pestrost življenja v mestnih četrteh in tako preprečujejo nadaljnjo degradacijo prostora.

Preproga želja je nastajala na pobudo Zavoda za urejanje mesta in krajine, Maribor, v sodelovanju z dijaki Srednje šole za oblikovanje v Mariboru in učenci kreativnega programa pri Zvezi prijateljev mladine Maribor. Dijaki oblikovanja uporabnih predmetov, modni in grafični oblikovalci so skupaj z mentorji predelali vsebino zastavljene ideje in se odzvali s svojim videnjem problematike mesta. Nastali so izdelki iz različnih materialov, ki želijo privabiti in prebuditi prebivalce mesta ob Dravi, da se aktivno vključijo v projekt. Mimoidoči in prebivalci bodo svoje želje lahko zapisali in obeležili lokacijo na zemljevidu-preprogi. Vse želje in komentarje bomo po končanem projektu posredovali urbanistični komisiji MOM, ki ji bodo predlogi in želje prebivalcev zagotovo v pomoč pri oblikovanju nadaljnjega razvoja mesta.

Info: Mladinski informacijsko-svetovalni center INFOPEKA, Ob železnici 16, 2000 Maribor, 02 300 68 50, 041 481 246, infopeka@infopeka.org

MISC INFOPEKA 2020 | Avtorji | Politika uporabe piškotkov