Delavnica Gledališča zatiranih – Forumsko gledališče

Vabimo te na dvodnevno delavnico, kjer bomo spoznali eno izmed tehnik Gledališča zatiranih – forumsko gledališče in ustvarili predstavo. Brezplačna delavnica bo potekala 21. 11. od 12.00 do 16.00 in 22. 11. od 10.00 do 14.00 v Galeriji K18 na Koroški 18 v Mariboru.  Zaželene predhodne prijave preko Facebooka (Soodločaj, soustvarjaj, sooblikuj) ali na mail barbara.polajnar@gmail.com.

Gre za obliko predstave, kjer igralci odigrajo kratek prizor, v katerem je jasno prikazana oseba, ki je zatirana in oseba, ki zatira. Tehnika sloni na improvizaciji igralcev in gledalcev v enem (gled-igralcev). Intervencije potekajo ena za drugo, nikoli istočasno, ko gled-igralci odigrajo svoje predloge za soočanje s situacijo in jo fizično pokažejo na odru. Temu sledi diskusija s širšo publiko o resničnosti intervencije in realni možnosti predlagane situacije, prizor pa se ponavlja večkrat z različnimi intervencijami. V Forumskem gledališču most in kontakt med gledalci in igralci vzpostavlja moderator – joker, ki gledalce spodbuja k aktivni participaciji, diskusiji in premisleku. V tej tehniki se z gledališkim orodjem obravnava možnosti za družbene spremembe – gre za refleksijo realnosti in vajo za akcijo v prihodnje v situacijah v življenju.

Delavnica je namenjena mladim, mladinskim delavcem, aktivistom, (socialnim) pedagogom, andragogom, socialnim delavcem in drugim -ogom, zainteresiranim za izpopolnjevanje v metodologijah aktivističnega in gledališkega dela.

Produkcijo delavnice bomo predstavili širši javnosti v mesecu decembru.

Mentorja delavnice: Barbara Polajnar (performerka, pedagoginja, producentka) in Jaka Andrej Vojevec (režiser).

MISC INFOPEKA 2020 | Avtorji | Politika uporabe piškotkov