Seminar kritične pismenosti

V soboto, 21. 11. 2015, te med 10:00-18:00 vabimo na seminar kritične pismenosti. Rok prijave je četrtek, 19. 11. 2015, do 14.00 na infopeka@infopeka.org, ali po 02 300 68 50, 041 481 246. V seminar, ki bo potekal v prostorih Infopeke, je vključeno tudi brezplačno kosilo.

S kritično pismenostjo kot konceptom, ki pismenosti kot referenci za branje in ustvarjanje tekstov dodaja kritičnost kot eksplicitno etično in politično dimenzijo, želimo posameznice in posameznike opolnomočiti v tej meri, da spoznajo, da sta jezik in dostop do informacij in znanja ena ključnih osi vzpostavljanja razmerij moči v družbi, po kateri se izvaja dominacija, izključevanje in nasilje v družbi.

Udeleženke in udeleženci se bodo na seminarju seznanili s sledečim:

–           kako razviti kritični pogled v to, kako različna besedila (v medijih, šolskih učbenikih, uradnih dokumentih…) oblikujejo naše svetove, kulture in identitete na vpliven, pogosto prikrit način;

–           kako uporabiti besedila (pisana in slikovna) kot družbena orodja na načine, ki omogočajo preoblikovanje teh istih svetov;

–           zavedati se samoumevnosti, s katero večinoma sprejemamo množico sporočil in jo nadomestiti s previdnostjo in pozornostjo do ciljev in agend prav teh sporočil;

–           kako se na podlagi novo pridobljenega razumevanja in znanja organizirati za dejavno, angažirano in ustvarjalno opozarjanje na problematike ali reševanje problematik v svojem neposrednem družbenem okolju.

Izvajalca:

Matic Primc je družbeno-politični aktivist, vodja projekta Ubrana skupnost, ustanovni član Iniciative mestni zbor, moderator zborov samoorganiziranih četrtnih in krajevnih skupnosti,  avtor predloga za uvedbo instituta participatornega proračuna v Sloveniji, ustanovni član International Organization for Participatory Society (IOPS).

Urška Breznik je umetnostna zgodovinarka in sinologinja, zaposlena v Pekarni Magdalenske mreže. Skozi svoje delo se posebej ukvarja z mladinskimi in kulturnimi programi, ki vzpostavljajo družbeno kritični razmislek in s prizadevanji za kakovostne sistemske spremembe na omenjenih področjih. Je tudi družbeno-politična aktivistka in aktivistka za pravice živali.

Pekarna Magdalenske mreže delavnico izvaja v okviru projekta Ubrane skupnosti – Krepitev samoorganiziranih četrtnih skupnosti za neposredno demokracijo in soodločanje o razvoju skupnosti, Društva za podporo radiu MARŠ, ki ga financira Finančni mehanizem EGP in Norveški finančni mehanizem.

Info: Mladinski informacijsko-svetovalni center INFOPEKA, Ob železnici 16, 2000 Maribor, 02 300 68 50, 041 481 246, infopeka@infopeka.org

MISC INFOPEKA 2020 | Avtorji | Politika uporabe piškotkov