Javni forum “Kako ogradimo sovražni govor?”

Vljudno vabljeni na javni forum »Kako ogradimo sovražni govor?« v četrtek, 19. 11. 2015 ob 18.00,  v organizaciji Fakultete za družbene vede v sodelovanju z Mladinskim informacijsko – svetovalnim centrom INFOPEKA! Dogodek bo potekal v prostorih INFOPEKE, Pekarna Magdalenske mreže, Ob železnici 16.

Maribor je bil kot prostor širjenja predsodkov in nezaupanja do pripadnikov manjšin nedavno izpostavljen ob začetku delovanja prve romske restavracije v Sloveniji. V trenutni begunski krizi imata odnos mesta in okolice do pripadnikov deprivilegiranih skupin ter njihova pripravljenost obsoditi nestrpnost in sovražni diskurz ponovno poseben pomen, saj območje leži na poti beguncev proti Avstriji. Hkrati bomo konec leta na referendumu ponovno odločali o pravicah istospolnih parov, kar bo glede na pretekle izkušnje razburkalo strasti še na tem področju.

Sovražni govor je v aktualni krizi v Sloveniji dosegel nove skrajnosti in med drugim spodbudil tudi nastanek gverilskih antikampanj. Kdo in kako naj prepreči in kaznuje njegovo širjenje na političnem in medijskem prizorišču ter v skupnostih? Katere institucije in kateri pravni in politični instrumenti so na razpolago? Kaj lahko naredijo občani in civilna družba? Kdo in kako naj zaščiti žrtve sovražnega govora, ki ima lahko uničujoče posledice za skupnost in družbo? Na dogodek vas vabimo z namenom javne razprave o vseh omenjenih vprašanjih in z namenom vzpodbuditve pogovora o izzivih, s katerimi se sooča Svet za odziv na sovražni govor, ki predstavlja pobudo za redno javno odzivanje na problem sovražnega govora.

O naštetem se bodo pogovarjali:

Boris Vezjak, predavatelj na Filozofski fakulteti Univerze v Mariboru

Gregor Brdnik, koordinator programa »Maribor skozi rožnata očala«

Metka Mencin Čeplak, podpredsednica Sveta za odziv na sovražni govor, predavateljica na Fakulteti za družbene vede Univerze v Ljubljani

Urška Breznik, Pekarna Magdalenske mreže

Andrej Motl, Fakulteta za družbene vede Univerze v Ljubljani (koordinator projekta Spletno oko)

Potrditve udeležbe nekaterih izmed povabljenih gostov še čakamo.

Pogovor bo povezovala Mojca Frelih, Mirovni inštitut.

Vljudno vabljeni, da se nam pridružite na dogodku

– poskrbljeno bo tudi za prigrizek!

Info: Mladinski informacijsko-svetovalni center INFOPEKA, Ob železnici 16, 2000 Maribor, 02 300 68 50, 041 481 246, infopeka@infopeka.org

MISC INFOPEKA 2020 | Avtorji | Politika uporabe piškotkov