Skupina “Soodločaj, soustvarjaj, sooblikuj!” išče nove člane in članice

Se želiš aktivno vključiti v dogajanje v svojem okolju? Te zanimajo tehnike gledališča zatiranih in ustvarjalno sodelovanje v tesno povezani skupini, čeprav nimaš nikakršnih izkušenj z igro? Pridruži se nam v skupini “Soodločaj, soustvarjaj, sooblikuj”, ki deluje po metodi gledališča zatiranih, letos s poudarkom na Zakonodajnem gledališču. Naslednje srečanje bo v ponedeljek, 16. 11. 2015, ob 17.00 v K18 (Koroška 18).

Soodločaj, soustvarjaj, sooblikuj je skupina, ki je nastala iz potrebe po aktivaciji in kreativnem ter neposrednem vključevanju posameznikov in posameznic v družbo z uporabo gledališča za družbene spremembe, imenovanega gledališče zatiranih. Namen metode je, da se udeleženci skozi ustvarjalnost družbeno aktivirajo in preizprašujejo politično v vsakdanjem življenju.

Izhajamo iz prepričanja, da gledališče tvorimo vsi in da mora biti dostopno vsakomur. Enako pa velja tudi za političnost, ki jo na osebni in družbeni ravni oblikujemo vsi, čeprav velikokrat zaradi obstoječih razmerij moči ostajamo neslišani. Vendar pa smo vsi enakovredno pomembni akterji družbenega dogajanja, zato začnimo skupaj soodločati, soustvarjati in sooblikovati svet v katerem živimo – od spodaj navzgor.

Termin: srečanja bodo potekala ob ponedeljkih, od 17.00 do 19.30.

Usposabljanje je v prvi vrsti namenjeno ne-igralcem, zato predhodne gledališke izkušnje niso potrebne. Delavnice so za udeležence brezplačne. Število udeležencev je omejeno.

Srečanja bodo potekala enkrat tedensko od septembra do junija, z vmesnimi počitniškimi in prazničnimi pavzami. Spoznavali se bomo z uporabo tehnik gledališča zatiranih (časopisno, slikovno, forumsko gledališče, mavrica želja, estetika gledališča zatiranih, zakonodajno gledališče …), brali in diskutirali tekste, ki bodo pomembno ogrodje našega delovanja, pripravili javno akcijo/performans/predstavo, gostovali bomo na različnih lokacijah, sodelovali bomo na Ne-festivalu gledališča zatiranih in še in še.

Ob prijavi imejte v mislih, da je za doseganje zadanih ciljev potrebna stalna, zavzeta in stabilna skupina, kar pomeni redno obiskovanje srečanj in predanost.

Na usposabljanje se lahko prijaviš na elektronski pošti infopeka@infopeka.org in barbara.polajnar@gmail.com, s pripisom »Soodločaj, soustvarjaj, sooblikuj« do 15. 11., poleg osnovnih podatkov v prijavi dodaj še par stavkov o tvoji motivaciji za delo v skupini.

Srečanja koordinirata in izvajata Barbara Polajnar, kulturologinja in mentorica gledališča zatiranih ter Primož Časl, antropolog in mentor gledališča zatiranih ter drugi gostujoči mentorji. Za več informacij pošlji mail na barbara.polajnar@gmail.com ali pokliči na tel. št. 051 335 329 (Barbara).

Priduži se Facebook skupini Soodločaj, soustvarjaj, sooblikuj in sledi novicam.

Urnik v novembru:

16. 11. obravnavanje lokalnih problematik preko Slikovnega gledališča.

Vikend 21. 11. (12.00-16.00) in 22. 11. (10.00-14.00) (so)ustvarjanje predstave v obliki Forumskega gledališča

23. 11. vežbanje Forumske uprizoritve in spoznavanje Časopisnega gledališča

30. 11. vežbanje Forumske uprizoritve in spoznavanje Časopisnega gledališča

(7. 12. javna produkcija predstave)

Info: Mladinski informacijsko-svetovalni center INFOPEKA, Ob železnici 16, 2000 Maribor, 02 300 68 50, 041 481 246, infopeka@infopeka.org

MISC INFOPEKA 2020 | Avtorji | Politika uporabe piškotkov