Udarniška filmopeka: METROPOLIS

V novembru se bomo posladkali z ultimativno klasiko nemega filma. V četrtek, 12. 11. 2015, te ob 19. uri vabimo na ogled filma Metropolis in pogovor z Damijanom Vinterjem. Projekcija bo v predprostoru kina Udarnik, vstop prost.

Metropolis (F. Lang, Nemčija, 1927, 153 min, črno-bel, nemi)

Eno zadnjih večjih javnih predvajanj Metropolisa  v Mariboru je bilo leta 2012, ko je z originalno partituro Gottfrieda Huppertza  projekcijo v živo spremljal 60-članski Simfonični orkester SNG Maribor.

V prihodnosti so ljudje razdeljeni na dve skupini: misleci, ki kreirajo načrte, vendar ne vedo, kako stvari delujejo, in delavci, ki dosegajo cilje, vendar nimajo lastne vizije. Eden izmed »mislecev« nekega dne obišče podzemlje, kjer garajo delavci, in je zaprepaden nad tem, kar vidi …

Metropolis je brezčasni film, postavljen v futuristično urbano okolje, ki se ukvarja z razkolom med delavskim razredom in kapitalističnimi upravitelji. V glavnih vlogah so nastopili Alfred Abel kot voditelj mesta, Gustav Fröhlich kot njegov sin, ki skuša posredovati med elito družbe in delavci, pred tem povsem neznana Brigitte Helm kot delavka čistega srca Maria in njena sprevržena robotska različica ter Rudolf Klein-Rogge kot nori znanstvenik, ki ustvari robota. Kultni nemi film je režiral avstrijsko-ameriški režiser Fritz Lang. Scenarij zanj je leta 1924 napisal skupaj s svojo ženo, pisateljico Theo von Harbou.

Gre za ekstravagantni film z najdražjo produkcijo svojega časa. Po ocenah naj bi stal več kot pet milijonov tedanjih mark, s čimer ga štejejo za prvi visokoproračunski znanstveno-fantastični film. Snemanje je trajalo 310 dni, pri njem je sodelovalo 36.000 statistov, skupaj pa je bilo za film narejenih 200.000 kostumov.

Kultni status Metropolisa gre poleg slikovitega prikaza vedno aktualnega razrednega boja in svoje veličastne ikonične podobe v veliki meri pripisati tudi skrivnosti originalne verzije, ki se je izgubila kmalu po premieri filma januarja 1927. Vse naslednje verzije so bile vsaj 30 minut krajše kot izvirna, 4189-metrska kopija. Krajša je bila tudi verzija iz leta 2001, ki je bila kot prva filmska umetnina vpisana v Unescov register dediščine zgodovinskih dokumentov.

Po desetletjih iskanja in raziskav po arhivih na različnih koncih sveta so se izvedenci strinjali, da je izvirna verzija za zmeraj izgubljena. Takšno prepričanje je veljalo, vse dokler niso v muzeju v Buenos Airesu leta 2008 našli 16-milimetrski negativ z najverjetnejšim originalnim montažnim rezom.

Predavatelj Damijan Vinter je priznani slovenski filmski kritik, soavtor in sovoditelj številnih televizijskih in radijskih oddaj o filmu, nekdanji programski vodja Kinematografov Maribor in Koloseja Maribor ter nenazadnje izjemen poznavalec in ljubitelj filmske umetnosti. Na predavanju nam bo celostno predstavil tokratni film, sledila bo tudi diskusija.

Udarniška Filmopeka je filmsko izobraževanje z ogledi kinotečnih filmov, ki jim sledijo predavanja strokovnjaka s področja filma.

Povezava do FB dogodka tukaj.

Info: Mladinski informacijsko-svetovalni center INFOPEKA, Ob železnici 16, 2000 Maribor, 02 300 68 50, 041 481 246, infopeka@infopeka.org

MISC INFOPEKA 2020 | Avtorji | Politika uporabe piškotkov