ZINE PIZDA! v novo sezono tudi s spletno stranjo

Tudi v novem šolskem letu v MISC INFOPEKA nadaljujemo z organiziranim prostovoljskim delom mladih za mlade – že sedemnajsto leto! Ena od šestih dejavnosti, v katero se lahko vključujejo mladi med  14. in 29. letom, je ZINE, publikacija z družbeno-angažiranimi, aktivističnimi in kreativnimi vsebinami. Lani osnovana skupina prostovoljcev je svoj zine poimenovala Pizda, doslej so izdali že tri številke, dostopne tudi na spletni strani http://pizda.clanweb.eu/kdo%20smo.htm.

Prostovoljci v tej skupini ustvarjajo alternativno publikacijo Pizda v slogu kultnih zinov, ki jih poznamo zlasti iz gibanja punk in anarhizma. Za zine je značilno, da ga soustvarjalci v celoti izdelajo sami. Tako sami napišejo članke, posnamejo fotografije, izdelajo ilustracije in ostalo vizualno gradivo ter na koncu sami poskrbijo za promocijo in distribucijo zina.

Zine je nastal v želji, da aktivni mladi pišejo o temah, ki se jih tičejo, ter na tak način osveščajo ostale o dogajanju pri nas in po svetu. Tako so še posebej pomembne sledeče teme: študentska problematika in delovanje študentskih organizacij v Sloveniji, volontersko pripravništvo, izkušnje študentov s študijem v tujini, problematika indvidualizacije in narcisizma med mladimi, delovanje študentskih organizacij doma in v tujini, gibanja kot so »Strike student debt« , prostotrgovinski sporazumi, feminizem ipd.

Pizda! prinaša še drugo zelo pomembno prednost, saj poleg družbene kritičnosti in razmišljanja spodbuja tudi ustvarjalnost mladih. Ker tako kritičnost kot ustvarjalnost zahtevata preseganje konvencionalnih družbenih in kulturnih okvirjev, je tudi Pizda! neposreden odraz preseganja družbenih psevdouniverzalnih načel, ki postavlja pod vprašaj našo rekonstrukcijo družbeno-političnih razmerij in si prizadeva za bolj pravično in enakopravno družbo.

Ustvarjalci zina so povedali: “Za ime, ki vulgarno označuje žensko spolovilo – pizda, smo se odločili, ker smo feministke in feministi ter zagovarjamo enakopravnost vseh spolov ter zaradi analogije s pogosto
uporabljeno psovko za ničvrednega in slabega človeka, ki je izven družbenih okvirjev in ga družba označi za manjvrednega. Kadarkoli človek opozarja na srž problemov in dreza tja, kamor ne bi smel, je lahko označen kot nekdo (pizda), ki je trn v peti oblastnikom. Glavno poslanstvo novorojenega zina je torej »PO PIZDITI«, »se RAZ PIZDITI« in izraziti jezo nad krivično ureditvijo družbe, najti alternativne in konstruktivne rešitve ter aktivno sooblikovati in soustvarjati antikapitalistično prihodnost. Živimo v času krize demokracije in solidarnosti, vse večje brezposelnosti in revščine, zato smo se dolžni upirati obstoječim družbeno-zatiralskim praksam in opozarjati na krivice”.

Info: Mladinski informacijsko-svetovalni center INFOPEKA, Ob železnici 16, 2000 Maribor, 02 300 68 50, 041 481 246, infopeka@infopeka.org

MISC INFOPEKA 2020 | Avtorji | Politika uporabe piškotkov