TU-BITI, Slovenija skozi oči Čeha in Francozinje

Koliko časa potrebujemo, da spoznamo tujo deželo? Koliko časa potrebujemo, da postanemo več kot turisti?  Na ta in podobna vprašanja vsak skozi svoje oči in skozi sebi lasten umetniški izraz odgovarjata prostovoljca Evropske prostovoljne službe v Pekarni Magdalenske mreže, Cécile Bondon in Marek Šurkala. Njuna razstava je na ogled od 9. – 23.  11. 2015 v Galeriji K18 (Koroška c. 18).

Koliko časa je potrebnega, da presežemo površinski vtis eksotičnosti obiskane dežele? Kaj pravzaprav pomeni “spoznati”? Neobremenjeno oko tujca je lahko prednost, saj z novimi deželami in mesti še nima nobenega odnosa. Morda lahko prav on uvidi realno sliko.

Decembra bo deset mesecev, odkar v Sloveniji živita Francozinja Cécile Bondon in Čeh Marek Šurkala. V tem času sta se poskusila vživeti v svojo gostujočo deželo. Drugačna mentaliteta, navade, zgodovinsko in politično ozadje, humor, odnos do narave, jezik, hrana … , z vsem tem sta se morala spopasti in zdaj želita svojo izkušnjo deliti z vami.

Ona riše ilustracije. Pri svojem delu uporablja tradicionalne metode, kot so svinčnik, gvaš (slikarska tehnika, pri kateri z dodajanjem goste bele barve vodenim barvam dobimo neprosojen, žameten efekt). S svojimi ilustracijami večinoma opremlja knjige, tokrat pa se je lotila mehke parodije na izobraževalne knjige in navodila za uporabnike.

On fotografira. V objektiv poskuša ujeti kar najbližji posnetek resničnost. Preprosta kompozicija, odsotnost močnih vizualnih učinkov, širokokotni objektiv in uporaba stare analogne tehnike, ki preprečuje kakršnokoli manipulacijo.

Info: Mladinski informacijsko-svetovalni center INFOPEKA, Ob železnici 16, 2000 Maribor, 02 300 68 50, 041 481 246, infopeka@infopeka.org

MISC INFOPEKA 2020 | Avtorji | Politika uporabe piškotkov