Predavanje z diskusijo »Nasilje nad dekleti in ženskami«

Nasilje je del vsakdana številnih medosebnih odnosov, a še zmeraj prepogosto skrito in tabuizirano. V večini primerov so mu podvržene ženske, zato bo v četrtek, 22. 10. 2015, od 10:00 do 12:00 v prostorih INFOPEKE potekalo predavanje o nasilju nad dekleti in ženskami. Prijave na infopeka@infopeka.org do 20. 10. 2015.

Predavateljica Katja Zabukovec Kerin, predsednica  Društva za nenasilno komunikacijo, bo odgovarjala na vprašanja: Kaj je nasilje nad dekleti in ženskami? Kakšna je dinamika nasilnega odnosa? Kdo so žrtve nasilja in kdo so povzročitelji? Zakaj žrtve ne odidejo? Kaj ustavlja nasilje? Predstavila bo tudi socialno mrežo žrtve in storilca ter pomen varnostnega načrta. V Sloveniji je namreč vsaka druga ženska od dopolnjenega 15. leta starosti že doživela eno od oblik nasilja.

Predavanje je namenjeno mladinskim, svetovalnim, pedagoškim delavcem, mladinskim voditeljem, mentorjem prostovoljskega dela, prostovoljcem in staršem oz. vsem, ki se želite s to tematiko pobliže seznaniti.

Cilji:

– informiranje,

– senzibiliziranje,

– raziskovanje lastnega odnosa do nasilja,

– aktivacija za delovanje proti nasilju.

Katja Zabukovec Kerin je soustanoviteljica in predsednica  Društva za nenasilno komunikacijo, nevladne organizacije, ki se ukvarja s preprečevanjem in ustavljanjem vseh vrst nasilja, zlasti nasilja v družini. Je izvajalka svetovalnih programov za žrtve in storilce nasilja ter predavateljica. V Observatoriju za nasilje nad ženskami pri Evropskem ženskem lobiju (EWL) je predstavnica nevladnih organizacij s področja preprečevanja nasilja nad ženskami.

Predavanje izvajamo v okviru jesenskega Cikla izobraževanj za uspešno delo in življenje z mladimi in se navezuje na nacionalno kampanjo Vesna – živeti življenje brez nasilja, ki je kot dvoletni  nacionalni projekt stekel v začetku leta 2014. Kampanja izpostavlja pomen ukrepanja proti nasilju nad ženskami in je usmerjena v postopno, a vztrajno spreminjaje odnosa do te problematike. Septembra letos se je začelo o tej problematiki ozaveščati mlade in kampanja jih spodbuja, da potem ko oblikujejo svoje stališče in mnenja o nesprejemljivosti nasilja, na to posnamejo fotografijo – sebek (selfie), ki ga nato objavijo na FB strani MDDS Enakost spolov. Vsak objavljen selfie pomeni nasprotovanje nasilju nad mamo, sestro, sošolko ali prijateljico. Ob koncu aktivnosti bodo vse prejete fotografije pomanjšali do neprepoznavnosti in nato iz njih ustvarili kolaž v obliki ženskega obraza. Kampanja bo trajala do 1. decembra 2015.

Info: Mladinski informacijsko-svetovalni center INFOPEKA, Ob železnici 16, 2000 Maribor, 02 300 68 50, 041 481 246, infopeka@infopeka.org

MISC INFOPEKA 2021 | Avtorji | Politika uporabe piškotkov