GuestRoomMaribor – Meet the artist/Spoznaj Adriana Alecuja

Vljudno vabljeni na srečanje z novim gostujočim umetnikom projekta GuestRoomMaribor. Kot rezidenčni umetnik meseca oktobra se bo predstavil Adrian Alecu v torek, 13.10.2015, ob 19.00 uri v galeriji K18 na Koroški cesti 18.

Rojen leta 1972 v Bukarešti v Romuniji je prvih 17 let svojega življenja živel v tipičnem komunističnem bloku in v tipični delavski družini v času komunistične diktature Ceausescujevega režima. Med leti 1986 in 1990 se je šolal v Bukarešti, se nato preselil na Dansko, kasneje pa v Nemčijo, kjer je leta 2008 tudi zaključil študij na Fine Art at the Hamburg state academy of higher artistic and scientific education (HfBK), leta 2011 pa pričel podiplomski študij umetnosti na Jan Van Eyck akademiji v Maastrichtu (Nizozemska). V vmesnem času se je študijsko izpopolnjeval tudi na teoretskem umetnostnem programu pod vodstvom direktorja platforme E-Flux, Ashkala Alwana na Ashkal Alwan institute v Beirutu.

Alecu se v svojem delu fokusira na vsakodnevne vizualne fenomene ter njihove relacije do družbeno-kulturnega okolja, raziskuje v kolikšni meri je vizualno pod vplivom družbeno-kulturnih konvencij, kot tudi razmerje med masovno kulturnimi podobami ter njihovim ideološkim pomenskim ozadjem. Njegovo delo se tako pogosto minifestira kot praksa mapiranja, pri čemer mapa – zraven uporabnosti kot orientacijsko in navigacijsko orodje – deluje tudi kot indikator prostorskih praks prebivalcev nekega okolja, implicitno pa del popularne kulture. V tej navezavi Alecu tako pogosto izhaja iz koncepta filma noir, tako imenovanega semantičnega mapiranja znotraj tovrstnih filmskih praks, kjer performativna gesta gibanja vzpostavlja povezave med tem, ki potuje in teritorijem.

Več o umetniku tukaj

Info: Mladinski informacijsko-svetovalni center INFOPEKA, Ob železnici 16, 2000 Maribor, 02 300 68 50, 041 481 246, infopeka@infopeka.org

MISC INFOPEKA 2020 | Avtorji | Politika uporabe piškotkov