LegiLab

Od 10. do 17. 10. 2015 bo v Vetrinjskem dvoru v Mariboru potekal LegiLAB, usposabljanje v zakonodajnem gledališču. Projekt koordinira Pekarna Magdalenske mreže v sodelovanju s partnerskimi organizacijami iz Italije, Poljske in Velike Britanije (Škotska).


Zastavili smo ga kot laboratorij (LAB), v katerem bomo raziskovali, kako uporabiti forumsko gledališče za namen vplivanja na spremembe zakonodaje in politične realnosti v družbi nasploh (Legi). To metodo imenujemo zakonodajno gledališče.

Zakonodajno gledališče je posebna tehnika v gledališču zatiranih, ki se ukvarja s procesom same zakonodaje. Njen namen je ozaveščati depriviligirane (zatirane) ciljne skupine o zakonodajnih postopkih ter jih tako opolnomočiti za njihovo vplivanje na ta proces in za delovanje v smeri vzpostavitve zakonskih aktov, ki bodo za njih ugodnejši. Delovanje za opolnomočenje je danes pomembno, ko se Evropa sooča z upadom politične participacije. Še zlasti med mladimi, ki nemalokrat čutijo, da njihov glas ne šteje, in da njihov angažma ne prinaša nobenih rezultatov. To pa se, razumljivo, kaže v politični pasivizaciji mladih.

V četrtek, 15. 10. v popoldanskem času (predvidoma ob 16.00 uri), bomo v Vetrinjskem dvoru predstavili dve zakonodajni forumski predstavi, ki ju bomo pripravili udeleženci usposabljanja. O točni uri vas bomo še obvestili.

Udeleženci usposabljanja so mladinski delavci, ki delujejo na področjih politične in družbene participacije v svojih lokalnih skupnostih, in mladi z manj priložnostmi. Glavni namen usposabljanja je raziskovanje posameznih elementov modela zakonodajnega gledališča kot svojevrstne oblike forumske predstave. V procesu pridobljena znanja in spoznanja bodo udeleženci lahko uporabili in razširili v svojih lokalnih skupnostih pa tudi širše.

Dolgoročni cilji projekta je mednarodno sodelovanje med sodelujočimi partnerji, katerega cilj je razvoj zakonodajnega gledališča kot oblike mladinskega dela, pozitivno vplivanje ​​na področju aktivnega državljanstva ter raziskovanje novih možnosti za večjo udeležbo mladih v procesih odločanja v družbi.

Info: Mladinski informacijsko-svetovalni center INFOPEKA, Ob železnici 16, 2000 Maribor, 02 300 68 50, 041 481 246, infopeka@infopeka.org

MISC INFOPEKA 2020 | Avtorji | Politika uporabe piškotkov