Začenja se 5. filmski festival StopTrik

Vabimo te na 5. mednarodni filmski festival stop motion animacije StopTrik, ki bo potekal med 1. in 4. 10. 2015 v Mariboru. Jedro festivala sestavljajo  projekcije filmov dveh tekmovalnih programov, Mednarodni stop motion program in Tekmovanje Borderlands, bogat pa bo tudi spremljevalni program.

Festival, ki se bo odvijal v Vetrinjskem dvoru, Kinu Udarnik in v dvorani Gustaf, je edini evropski festival, posvečen izključno stop motion tehniki animacije. Maribor bo za štiri dni postal središče animiranega filma in festivalskih dogodkov z mednarodnimi gosti in domačim občinstvom. Spremljevalni program sestavljajo  animacije, strokovne diskusije, koncerti in DJ večere.

Koncept 5. edicije StopTrik MFF je “Obsesija, perverzija, upor”. Tematsko je koncept povezan s specifično preteklostjo disidentskega animiranega flma, hkrati pa nagovarja tovrstne vsebinske možnosti njegovega razvoja v današnjem času, se pravi animirani film kot medij odkrite kritike družbeno-političnega sistema, v katerem živimo danes.

Producent festivala je Pekarna Magdalenske mreže, soorganizatorji pa Narodni dom Maribor, Mladinski kulturni center Maribor, Zavod Udarnik, Ustanova fundacija Son:DA, AGD Gustaf in CGU.

O STOP MOTION ANIMACIJI:

V 20. stoletju je medij animiranega filma postal specializiran za portretiranje disidentskega sveta intimnih obsesij, obskurnih perverzij in uporništva. V tesni povezavi s koncepti psihoanalize in ideološke kritike so te teme inspirirale avantgardna gibanja dvajsetih in šestdesetih let 20. stol., vzhodnoevropske filmske ustvarjalce, ki so izzivali sistem ter sodobne avtorje konceptualnih in intermedialnih del.

Stop motion animacija je posebna analogna trodimenzionalna tehnika, ki konstituira unikaten in avtonomen medij, vreden posebne pozornosti ter ločene refleksije. Unikatnost žanra leži v kombinaciji resničnosti in iluzije. Tridimenzionalni objekti so najprej fotografirani sličico za sličico, nato pa oživljeni skozi prikaz gibanja, kar posega v samo bistvo kinematografske izkušnje. Festival se odvija v Sloveniji in na Poljskem ter predstavlja lokalno, nacionalno in mednarodno stop motion produkcijo.

ZGODOVINA FESTIVALA

Leta 2011 je poljsko-slovenska festivalska organizacijska ekipa (Michal in Olga Bobrowsky ter Lucija Smodiš) v sodelovanju z zavodom Pekarna Magdalenske mreže vzpostavila prvi festival StopTrik. Ideja o StopTriku MFF se je porodila iz prepričanja organizatorjev, da stop motion animacija s svojo »analogno naravo« ter tehnološko dostopnostjo lahko nagovarja ne samo profesionalno, temveč tudi najširšo publiko. Prvi eksperimenti s stop motion animacijo segajo približno sto let nazaj, danes pa ima omenjena tehnika status visoko cenjene umetniške zvrsti z bogato tradicijo. Med profesionalnimi animatorji in amaterji ohranja aktualnost navkljub invaziji sodobne tehnologije in 3D animacije.

Izbrane teme StopTrik MFF 2015 bodo ponudile obiskovalcem festivala svež pogled na korelacijo med umetniškim izrazom in vsakdanjim življenjem. Kratki stop motion filmi tihotapijo umetniški nemir v kontekst ideološkega, ker ima umetniška animacija potencial, da izbriše samozadosten nasmeh iz obrazov sodobne buržuazije in preizprašuje prevladujoče trende naracije, vzpostavljenje z informacijami in kulturnimi strategijami, ki so bile ustvarjene za pometanje problematičnih tem pod preprogo.

Festival se v letu 2015 ne širi samo v mestni kino, temveč pripravljamo tudi bolj poglobljen in tematsko osredotočen program filmskih predstavitev.

Jedro festivala bodo seveda sestavljale projekcije filmov dveh tekmovalnih programov (Mednarodni stop motion program in Tekmovanje Borderlands). Mednarodni tekmovalni program bo sestavljen iz treh selekcij (okoli 30 naslovov), kratkih (do 30 min) animiranih filmov, v katerih so uporabljene različne tehnike stop motion animacije (lutke, glina, piksilacija, manipulacija objektov, animacija s peskom, cut-out tehnika,…) in so nastali v letih med 2013 in 2015. Mednarodno stop motion tekmovanje in Borderlands tekmovanje se bosta odvili v sledečih festivalskih mestih:

StopTrik MFF Maribor: 01. – 04. 10. 2015

StopTrik MFF Niepołomice: 23. – 25. 10. 2015

V programski sekciji Mednarodni tekmovalni program bomo podelili naslednje nagrade: Grand Prix   nagrada občinstva Maribor, Nagrada občinstva Niepołomice, nagrada festivalske žirije za najboljšo slovansko stop motion animacijo ter posebne omembe članov žirije. Festivalsko žirijo bodo sestavljali: direktorica festivala, programski direktor festivala in kuratorji programa.

Tekmovalni program Borderlands je selekcija okoli desetih kratkih animiranih filmov (do 30 min), ki so nastali med leti 2013 in 2015. V to selekcijo bodo vključeni filmi, pri katerih avtorji preizkušajo tradicionalne omejitve stop motion animacije ter jih združujejo z drugimi tehnikami animiranja. Nagrado The Borderlands bo podelilo občinstvo.

Poleg tekmovalnih programov bomo izvedli še naslednje programske sklope:

–         Stop Motion Panorama: relevantni in izstopajoči filmi zadnjih dveh let  (10 filmov);

–         Best of StopTrik MFF 2011-2014: ker v letu 2015 StopTrik praznuje svojo peto edicijo, bomo ob tej priložnosti predstavili najkvalitetnejšo produkcijo preteklih edicij StopTrik MFF, ki orisuje trende in razvoj sodobne stop motion animacije, npr. Boles avtorice Špele Čadež (Slovenija/Nemčija), Zadnji avtobus avtorjev Ivane Laučikove & Martina Snopka (Slovaška), Dolgo črno krilo avtorja Hojia Tsuchiya (Japonska) (10 filmov);

–         Retrospektiva: Sprijene sanje: Obsesija, perverzija, upor: programski sklop, osredotočen na temo letošnjega festivala “Obsesija, perverzija, upor.” Program je sestavilo pet mednarodno priznanih strokovnjakov za animacijo: Igor Prassel (Animateka, SI), Paola Bristot (Academy of Fine Arts, Bologna, IT), Denis Viren (VGiK Film Academy, RUS), Chunning (Maggie) Guo (Renmin University, Peking), Rron Bajri (Anibar IFF, Peja, Kosovo).  (sklop 18 – 20 filmov);

–         Nočni filmski program: Polnočni filmi: dotična retrospektiva erotičnega filma skozi povezovanje animacije in seksualnosti prestopa stereotip, ki avtomatsko povezuje medij  animacije z otroško risanko. Kurator programa je poljski strokovnjak za animacijo Piotr Kardas (sklop 7-15 filmov);

–         Nočni filmski program: Videospoti Festivala Supertoon: prav tako nočna projekcija, ki bo prikazala avtorske animacije, ki glasbo nadgrajujejo,  privzemajo vlogo ilustracije ali pa nastopajo kot avtonomna vizualna paralela zvočnemu segmentu. Kurator programa je programski direktor Supertoon IAF, Slave Lukarov (sklop 20-30 filmov);

–         Predstavitev partnerskih festivalov: 10 let ZubrOFFka IFF: posebna selekcija najboljših animiranih filmov zadnjih desetih let, ki so bili prikazani na ZubrOFFka IFF v Białystoku na Poljskem. Program kurirata Maciej Rant in Marcin Łuzaj (sklop 7-15 filmov);

–         Predstavitev partnerskih festivalov: Best of Primanima – Svetovni festival prvih animacij: posebna selekcija madžarskega festivala animiranega filma, ki je posvečen prvim animacijam. Kuratorka programa je Annaida Orozs, programska direktorica Primanime (sklop 5-7 filmov).

–         Predstavitev partnerskih festivalov: Best of Cinema Perpetuum Mobile: posebna selekcija festivala Cinema Perpetuum Mobile iz Minska v Belorusiji. Kuratorka Kuratorka programa je programska direktorica festivala Anna Panutich (sklop 7-15 filmov).

Program 5. festivala StopTrik MFF/Vetrinjski dvor, Udarnik in dvorana Gustaf

Četrtek, 1. 10. 2015

17:00 Panorama 1, 62′ (Vetrinjski dvor)

19:00 Best of StopTrik 2011-2014, 70′ (Vetrinjski dvor)

20:30 Warm-up StopTrik druženje (dvorišče Vetrinjskega dvora)

Petek, 2. 10. 2015

16:00 Panorama 2, 61′ (Vetrinjski dvor)

18:00 O+P+R 1, 79′ (Vetrinjski dvor)

20:00 Odprtje festivala (Vetrinjski dvor)

21:30 Hadik Michaly band (dvorišče Vetrinjskega dvora)

23:30 Animirani glasbeni videi, 66′ (Kino Udarnik)

Sobota, 3. 10. 2015
12:00 Trik Show okrogla miza (Vetrinjski dvor)

16:00 ISMC 1, 62′ (Kino Udarnik)

17:30 O + P + R, 70′ (Vetrinjski dvor)

19:30 ISMC 2, 60′ (Kino Udarnik)

21:00 ISMC 3, 59′ (Kino Udarnik)

22:30 StopTrik Party (Kino Udarnik)

00:00 Midnight Movies, 67′ (Kino Udarnik)

Nedelja, 4. 10. 2015

16:00 ISMC 4, 55′  (Kino Udarnik)

17:30 Borderlands, 61′  (Kino Udarnik)

19:00 Imagining The Author (Vetrinski dvor)

21:00 Zaključna ceremonia (dvorana Gustaf, KC Pekarna)

22:00 DJ Kozmonavt

SPREMLJEVALNI PROGRAM:

Politika in filozofija v animiranih filmih

V mesecih  avgustu  in septembru so po vsej Sloveniji odvijali številni StopTrik preddogodki v obliki prikazovanja selekcij najboljših filmov iz preteklih festivalov.

Posebej pa izpostavljamo preddgodek Politika in filozofija v animiranih filmih/Politics and Philosophy in Animated Film, ki se bo kot brezplačno izobraževanje odvil v ponedeljek, 28. 9. 2015, med 11:00 in 15:00, v prostorih Kulturnega inkubatorja na Koroški cesti 18, Maribor. Izobraževanje bo potekalo v sodelovanju z Mladinskim kulturnim centrom Maribor.

Urnik:

11:00-11:45

Predavanje (45 min): Od večnosti do tukaj. Potovanje brez vrnitve v filmih Zdzisława Kudłe.

Michał Bobrowski

Razmišljanja izjemnega poljskega filmskega ustvarjalca Zdzisława Kudłe, ki je ustvarjal v času komunizma in v obdobju tranzicije v kapitalizem, o animiranih filmih. Zdzisław Kudła se je ukvarjal s filozofskimi in političnimi vidiki na zelo inovativen način, z razbijanjem in revolucioniziranjem narativnih struktur in načinov percepcije.

11:45-12:00

Odmor/Break

12:00-12:30

Predavanje (30 min): Animacija kot detonacija: Kontra kultura in anticivilizacijski vidiki v ustvarjanju Jana Švankmajerja

Bogusław Zmudziński, umetniški director Etiuda&Anima IFF

Video predavanje v poljščini z angleškimi podnapisi.

12:30-13:15

Predavanje (45 min): Zemlja brez bogov. Misel Leszeka Kołakowskega v poljskih animiranih filmih. Olga Bobrowska

Leszek Kołakowski, veliki filozof, je vplival na mednarodna demokratična gibanja v Evropi v drugi polovici 20. stoletja. Poleg opravljanja svojega akademskega dela je spisal tudi številne zgodbe in scenarije, ki so navdihnili poljske animatorje skozi leta. Posebej se bomo posvetili dvema filmoma: Exile from Paradise, 1966, dir. Jerzy Zitzman in How God Maior Lost His Throne, 1999, dir. Piotr Walicki, Paweł Muszalski

13:30-15:00

Delavnica (90 min): Na začetku se bodo udeleženci razdelili v skupine in opremljeni z novim znanjem, pripravili kratke scenarije za filme. Sledila bo razprava o predlogih za animirane filme z Olgo Bobrowsko in Michalom Bobrowskim.

Projekcije in predavanja na mariborskih srednjih šolah

StopTrik MFF je bil vzpostavljen kot platforma za diskusijo med umetniki, filmskimi strokovnjaki, aktivisti in gledalci. V letu 2015 želimo povabiti mariborske srednje šole, da se nam pridružijo v edinstveni pustolovščini in prinesejo omenjeno diskurzivno atmosfero v šole.

Letos uvajamo nov festivalski pristop – namesto, da dijake pošljemo v kino, bomo festivalski program pripeljali v domače okolje učilnic. Združili bomo predvajanja visoko kakovostnih umetniških animiranih filmov partnerskih festivalov in predavanja posebnih gostov (predstavniki partnerskih festivalov), ki bodo prikazane filme predstavili in se z dijaki po projekcijah tudi podrobneje pogovarjali o prikazanem.

Delavnica stop-motion animacije z Anito Kwiatkowsko-Naqvi: ORIS AVTORJA/ IMAGINING THE AUTHOR

Vsebina delavnice:

Delavnica bo potekala med 1. in 4. 10., vsak dan s pričetkom ob 11. uri, in bo približala pomen osvetlitve pri animiranju in udeležencem ponudila priložnost, da ustvarijo kratek animiran film v izbrani stop-motion tehniki (piksilacija, risanje s svetlobo, kolažna tehnika itd.). Delavnica želi v prvi vrsti obogatiti umetniško imaginacijo njenih udeležencev in jim ob tem pokazati, kako uporabiti različne forme izraznosti na kreativen način.

Mentorica delavnice: Anita Kwiatkowsko-Naqvi

Asistentka: Brina Fekonja

Lokacija: Galerija K18, Koroška 18, Maribor

Cena: 20 EUR

Prijave pošljite na: sasa.bach@gmail.com

PLAČILO ZA: Pekarna Magdalenske mreže Maribor, Ob železnici 8, 2000 Maribor, TRR: 04515-0000318668, Nova KBM d. d., namen nakazila: »Kotizacija za delavnice StopTrik«

TRIK SHOW: Javna festivalska razprava, ki se nikoli ne konča

Trik Show je posebna javna razprava, na kateri mojstri stop motion tehnike z občinstvom delijo ustvarjalni proces svojih avtorskih del ter z njimi pojasnjujejo tehnični pristop k delu in svoje umetniške ter intelektualne izbire. Leta 2014 je Trik Show postal poseben del StopTrik IFF aktivistične pobude in zato sedaj deluje kot odprto vabilo za udeležbo v virtualni debati, ki se nikoli ne konča. Avtorski material prikazan na Trik Showu, na festivalski spletni strani festivala, na njegovem YouTube kanalu in Facebook profilu, je požel dobršno mero pozornosti s strani različnih skupin uporabnikov.

Okrogla miza kuratorjev

Okrogla miza bo namenjena razpravi kuratorjev selekcije “Obsesija, perverzija, upor”. Predmet okrogle mize bodo izjemni filmski dosežki, povezani z omenjeno temo, o kateri se bodo pogovarjali kuratorji iz Kitajske, Italije, Kosova, Poljske, Rusije in Slovenije. Kuratorje sicer druži strast do umetniške animacije, večplastnost debate pa se bo razprla ob zavedanju o njihovih estetskih značajih in kriterijih, ki so močno determinirani z njihovim raznolikim kulturnim, zgodovinskim in političnim ozadjem. Iz njihovih kuratorskih pristopov je razvidno, da je kategorije „zatiranje“, „sublimacija“ in „anti-kultura“ mogoče plastiti v fragmente subjektivnosti.

Vse delavnice in diskusije bodo potekale v angleškem jeziku.

Info: Mladinski informacijsko-svetovalni center INFOPEKA, Ob železnici 16, 2000 Maribor, 02 300 68 50, 041 481 246, infopeka@infopeka.org

MISC INFOPEKA 2020 | Avtorji | Politika uporabe piškotkov