5. StopTrik mednarodni filmski festival – Politika in filozofija v animiranih filmih

V pričakovanju 5. StopTrik mednarodnega filmskega festivala vas vabimo na brezplačno izobraževanje na temo politike in filozofije v animiranih filmih, v ponedeljek, 28. 9. 2015,  med 11:00 in 15:00, v prostorih Kulturnega inkubatorja na Koroški cesti 18, Maribor. Izobraževanje bo potekalo v angleškem jeziku. Prijave sprejemamo do 25. 9. 2015 na infopeka@infopeka.org ali na 02 300 68 50, 041 481 246. Producent je Pekarna Magdalenske mreže v sodelovanju z Mladinskim kulturnim centrom Maribor.

Urnik:

11:00-11:45

Predavanje (45 min): Michał Bobrowski: Od večnosti do tukaj. Potovanje brez vrnitve v filmih Zdzisława Kudłe.

Razmišljanja izjemnega poljskega filmskega ustvarjalca Zdzisława Kudłe, ki je ustvarjal v času komunizma in v obdobju tranzicije v kapitalizem, o animiranih filmih. Zdzisław Kudła se je ukvarjal s filozofskimi in političnimi vidiki na zelo inovativen način, z razbijanjem in revolucioniziranjem narativnih struktur in načinov percepcije.

11:45-12:00

Odmor

12:00-12:30

Video predavanje v poljščini z angleškimi podnapisi (30 min): Animacija kot detonacija: Kontra kultura in anticivilizacijski vidiki v ustvarjanju Jana Švankmajerja

Bogusław Zmudziński, umetniški director Etiuda&Anima IFF

Pregled filmskega ustvarjanja Jana Švankmajerja. Češki mojster animacije, surrealistične pripovedi in družbene satire. Izmed mnogih elementov, ki sestavljajo Švankmajerjeve najbolj unikatne umetnine, se bomo skozi filmski sprehod podrobneje posvetili dvema prevladujočima vidikoma (uporniški in proticivilizacijski značaj animacije) v njegovem ustvarjanju.

12:30-13:15

Predavanje (45 min): Olga Bobrowska: Zemlja brez bogov. Misel Leszeka Kołakowskega v poljskih animiranih filmih.

Leszek Kołakowski, veliki filozof, je vplival na mednarodna demokratična gibanja v Evropi v drugi polovici 20. stoletja. Poleg opravljanja svojega akademskega dela, je spisal tudi številne zgodbe in scenarije, ki so navdihnili poljske animatorje skozi leta. Posebej se bomo posvetili dvema filmoma: Exile from Paradise, 1966, dir. Jerzy Zitzman in How God Maior Lost His Throne, 1999, dir. Piotr Walicki, Paweł Muszalski.

13:15-13:30

Odmor

13:30-15:00

Delavnica (90 min): Na začetku se bodo udeleženci razdelili v skupine in opremljeni z novim znanjem, pripravili kratke scenarije za filme. Sledila bo razprava o predlogih za animirane filme z Olgo Bobrowsko in Michalom Bobrowskim .

O festivalu:

StopTrik MFF je platforma posvečena umetnosti stop motion animacije. Ta specifična analogna trodimenzionalna tehnika konstituira unikaten in avtonomen medij, ki je vreden posebne pozornosti ter ločene refleksije. Unikatnost žanra leži v kombinaciji resničnosti in iluzije. Tridimenzionalni objekti so najprej fotografirani sličico za sličico, nato pa oživljeni skozi prikaz gibanja, kar posega v samo bistvo kinematografske izkušnje. StopTrik MFF je bil ustanovljen leta 2011 v Mariboru in je edini festival posvečen izključno stop motion animaciji v Evropi.  Od samega začetka sta bila osnovno vodilo organizacije festivala mreženje in partnerstvo na lokalni, nacionalni in internacionalni ravni.  StopTrik MFF se je tako v samo petih letih razvil v festivalsko platformo, ki se odvija v dveh evropskih državah, spodbuja medkulturni dialog, izmenjavo izkušenj in programa.

Letos bomo imeli čast gostiti program najzanimivejših alternativnih festivalov srednje-vzhodne Evrope (Supertoon-International Animation Film Festival, Šibenik, Hrvaška; Primanima-World Festival of First Animation, Budaors, Madžarska; ZubrOFFka-International Film Festival, Białystok, Poljska; Cinema Perpetuum Mobile Festival, Minsk, Belorusija).

Producent: Pekarna Magdalenske mreže

Soorganizatorji: Mladinski kulturni center Maribor, Zavod Udarnik, Fundacija SON:DA, GT22, Narodni dom Maribor, Center grafičnih umetnosti

Finančna podpora: Mestna občina Maribor in Slovenski filmski center

Pekarna Magdalenske mreže, Ob železnici 16, 2000 Maribor, 02 300 68 50, 041 481 246, infopeka@infopeka.org, www.guestroommaribor.si

MISC INFOPEKA 2020 | Avtorji | Politika uporabe piškotkov