Alena Drahokoupilová: Du bist voll in Ordnung

Vabljeni na odprtje razstave rezidenčne umetnice GuestRoomMaribor Alene Drahokoupilove, v sredo, 16. 9. 2015, ob 19:00 v Galerijo na Koroški 18.

Potem ko se je v začetku septembra že predstavila mariborski javnosti, bo rezidenčna umetnica Alena Drahokoupilova skozi razstavo »Du bist voll in Ordnung« predstavila še svoje delo. V projektu se je navezala na lasten osebno-intimni položaj na eni ter začasni delovno-družbeni kontekst na drugi strani. Izhodiščna točko predstavlja kompliment, ki ga je bila nekoč deležna s strani znanca. Generična izjava »du bist voll in Ordnung«, ki se ji je ravno zaradi izostanka v situacijah hvaljenja običajno pričakovanih superlativov, navkljub svoji ne(natančni) povednosti zdela avtentična, pristna, pa se je v času njenega rezidenčnega bivanja ravno tako naključno povezala z okoljem, ki bi naj služil kot referenčno izhodišče njenega projekta. Kot tudi sicer je umetnica v času rezidenčnega bivanja v fotografskem mediju mapirala urbani prostor Maribora. Med spoznavanjem mesta se je kot ključna skupna točka fotografij korit za rože, tranzitorno-nedorečenih mestnih situacij, socialističnih delavskih stanovanjskih kolonij, v okviru forme vive nastalih javnih plastik, vzpostavil material betona. Betonske izseke je oblikovala kot razglednice s pripisom »du bist voll in Ordnung«, to izjavo pa opremila z grafitarskima izjavama na lokalni kontekst, ki ju je v tem procesu srečala, »O moj Maribor, v srcu si mi ti« in »Fuck you forever, Maribor«.

Rezidenčna umetnica in kuratorka Alena Drahokoupilová se v svoji praksi sicer osredotoča predvsem na kompleksne urbane situacije, v katerih je vidna sled nikoli v polni meri realiziranih zgodovinskih utopičnih vizij boljše družbe.

Razstava v Galeriji K18 bo odprta med 16. septembrom in 1. oktobrom.

Več na: http://www.alenadrahokoupilova.com/ in www.guestroommaribor.si

MISC INFOPEKA 2020 | Avtorji | Politika uporabe piškotkov