Delavnica ” Kaj je participatorni proračun?”

Vabljen/-a na brezplačno delavnico o dobrih praksah participatorne demokracije, ki bo potekala v torek, 29. 9. 2015, med 17:00 in 20:00 v prostorih MISC INFOPEKA.

Kot ena izmed zelo dobrih praks participatorne demokracije se po vsem svetu vedno bolj uveljavlja participatorni proračun, ki pomeni sistem razporejanja dela proračunskega denarja tako, da o njegovi porabi soodločamo prebivalci neke občine ali regije. Po skoraj treh letih trdega dela za uvedbo participatornega proračuna v Maribor, je civilna pobuda Odločaj o mestu v drugi polovici leta 2015 uspela prepričati MOM, da se bo začel izvajati pilotni projekt participatornega proračuna v eni izmed mestnih četrti. Na delavnici se bomo podrobneje seznanili s sledečim:

– kaj je participatorna demokracija,

– kaj je participatorni proračun in kako deluje,

– primeri dobrih praks iz tujine,

– podrobnosti pilotnega projekat particpatornega proračuna v Mariboru v letu 2015.

Delavnico izvaja Urška Breznik, umetnostna zgodovinarka in sinologinja, zaposlena v Pekarni Magdalenske mreže. Skozi svoje delo se posebej ukvarja z mladinskimi in kulturnimi programi, ki vzpostavljajo družbeno kritični razmislek in s prizadevanji za kakovostne sistemske spremembe na omenjenih področjih. Je tudi družbeno-politična aktivistka in aktivistka za pravice živali.

Pekarna Magdalenske mreže delavnico izvaja v okviru projekta Ubrane skupnosti – Krepitev samoorganiziranih četrtnih skupnosti za neposredno demokracijo in soodločanje o razvoju skupnosti Društva za podporo radiu MARŠ, ki ga financira Finančni mehanizem EGP in Norveški finančni mehanizem.

Info: Mladinski informacijsko-svetovalni center INFOPEKA, Ob železnici 16, 2000 Maribor, 02 300 68 50, 041 481 246, infopeka@infopeka.org

MISC INFOPEKA 2020 | Avtorji | Politika uporabe piškotkov