Srečanje Vstajniških socialnih delavk “Norost na prostost”

Vstajniške Socialne Delavke te vabijo, da se jim pridružiš pri debati o spregledanosti žensk, zaprtih v socialno varstvene zavode, kjer jih nihče ne vidi in ne sliši. Njihove osebne izpovedi so zgodbe, zbrane v knjižici  Superjunakinje izza zidov. Pred obravnavanjem tabuizirane tematike bodo Vstajniške socialne delavke zavrtele že tretji dokumentarni film o svojem delovanju, na koncu pa bodo skupaj z udeleženci spisale feministični manifest.

V soboto, 5. 9. ob 19:00 v prostorih MISC INFOPEKA Pekarne Magdalenske mreže, Ob železnici 8, v Kulturnem centru Pekarna, Maribor.

Vstajniškim socialnim delavkam je letos poleti uspelo zbrati nekaj zgodb superjunakinj, ki so jih zaradi takšnih in drugačnih super moči zaprli v gradove in za njimi zaklenili vrata. Strokovnjaki pravijo, da so nevarne nam in same sebi in da morajo biti zato zaprte za štirimi stenami. One pa so slišale drugače. So odštekane, polne dragocenih izkušenj, uporabnih taktik preživetja, norih idej in vsakdanjih želja. Njihove zgodbe so neverjetne, kot zgodba vsake super ženske. Ženske v zavodih so dvojno spregledane: najprej, ker so za zidovi totalnih institucij in jim je s tem povsem onemogočen dostop do javnega prostora in vidnosti, slišnosti v njem in drugič, ker so ženske, venomer Druge brez statusa subjekta, ki bi lahko spregovorile o sebi in svojem položaju.

Kritično je, da se ženske iz zavodov nikdar ne pojavljajo kot subjekti s svojo voljo, željami, načrti, pogumom in iznajdljivostjo. Če so, so statistika ali  žrtve, ki jih je potrebno pomilovati, nikoli pa hrabre, inteligentne, duhovite, polne domišljije in znanja. To želijo spremeniti in jim zato na straneh knjižice dajejo glas, da spregovorijo o sebi na načine, kot to same želijo, z lastnimi besedami, poudarki in analizami lastnega položaja. So junakinje, ki si zaslužijo spomenike za vso moč, ki je potrebna, da vzdržijo desetletja v zavodih in ohranijo igrivost, sanje in pogum. Zato bodo one zvezde dogodka in same spregovorile o svojih izkušnjah. Vstajniške socialne delavke sporočajo: Pomembno je, da jim prisluhnemo in podpremo ženske v njihovem boju za svobodo.

Pred potapljanjem v svet norosti bo na ogled nov (že tretji!!!) DIY dokumentarni filmček o razvratu Vstajniških socialnih delavk. Malo o njih, veliko o patrairhalnem kontekstu v katerem živimo – malo vsebine, veliko spontanih akcij in še več feministične propagande.

S feminističnim manifestom bodo vsem totalnim institucijam povedale, da jim dol visi za njihove diagnoze, pravila in pokroviteljstvo!

“Dovolj je zapiranja in nasilja, izborile si bomo svoj prostor v skupnosti!”

Povezava do FB dogodka: https://www.facebook.com/events/521118921374042/

Kontakt: vstajnice@gmail.com

Organizator: Vstajniške socialne delavke v sodelovanju s Pekarno Magdalenske mreže.

MISC INFOPEKA 2020 | Avtorji | Politika uporabe piškotkov