Filmopeka: Kabinet dr. Kaligarija

Po enoletnem premoru se ponovno vrača Filmopeka s filmskimi projekcijami in predavanji z Damijanom Vinterjem. Vabimo te, da se nam pridružiš v četrtek, 10. 9. 2015, ob 19.00, v prostorih MISC INFOPEKA, kjer si bomo ogledali eno izmed prvih srhljivk iz obdobja nemega filma, Kabinet dr. Kaligarija. Ogled filma in predavanje sta brezplačna.

Kabinet dr. Kaligarija (Das Cabinet des Dr. Caligari, R. Wiene, Nemčija, 1920, 78 min)

V nekem mestecu v Nemčiji se ravno v času karnevala pričnejo vrstiti umori. Eden izmed udeležencev karnevala je tudi hipnotizer, dr. Kaligari, ki si lasti spečega človeka (somnambulista) in mu kot marioneti ukazuje, kaj naj počne. Glavnemu junaku, Francisu, se pojav umorov ravno v času karnevala zdi nenavaden in za zločine osumi dr. Kaligarija …
Nenavadna, strašljiva atmosfera, ki vlada v mestecu, in izrazito ekspresionistična igra nas pripeljejo do razkritja in šokantnega preobrata. Nema psihološka srhljivka velja za enega najbolj vplivnih filmov vseh časov, tako po načinu igre in atmosferi kot po načinu pripovedovanja zgodbe. Kultni film, ki še danes buri duhove.

Predavatelj Damijan Vinter je priznani slovenski filmski kritik, soavtor in sovoditelj številnih televizijskih in radijskih oddaj o filmu, nekdanji programski vodja Kinematografov Maribor in Koloseja Maribor ter nenazadnje izjemen poznavalec in ljubitelj filmske umetnosti. Na predavanju nam bo celostno predstavil tokratni film, sledila bo tudi diskusija.

Filmopeka je filmsko izobraževanje z ogledi kinotečnih filmov, ki jim sledijo predavanja strokovnjaka s področja filma.

Povezava do FB dogodka: https://www.facebook.com/events/1688251424738990/

Info: Mladinski informacijsko-svetovalni center INFOPEKA, Ob železnici 16, 2000 Maribor, 02 300 68 50, 041 481 246, infopeka@infopeka.org

MISC INFOPEKA 2021 | Avtorji | Politika uporabe piškotkov