Delavnice kritične pismenosti

14. in 15. 9. 2015 bomo na II. gimnaziji Maribor za dijake izvajali delavnice kritične pismenosti.

S kritično pismenostjo kot konceptom, ki pismenosti, kot referenci za branje in ustvarjanje tekstov, dodaja kritičnost kot eksplicitno etično in politično dimenzijo, želimo mlade opolnomočiti v tej meri, da spoznajo, da sta jezik in dostop do informacij in znanja, ena ključnih osi vzpostavljanja razmerij moči v družbi, po kateri se izvaja dominacija, izključevanje in nasilje v družbi. Za očeta ideje kritične pismenosti velja Paulo Freire, brazilski filozof, pedagog in aktivist. Freire je idejo kritične pismenosti utemeljeval v marksistični in fenomenološki filozofiji ter jo praktično pedagoško razvijal z najrevnejšimi in izkoriščanimi delavci, da bi prispeval k njihovi svobodi, emancipaciji. Pogosto citirane besede Freira »reading the word is reading the world«, torej »branje besed je branje sveta«, odkrivajo njegovo razumevanje pismenosti kot dejavnosti neizbežno prežete z načinom razmišljanja o svetu in značajem delovanja v njem.

Izvajalca:

– Urška Breznik je umetnostna zgodovinarka in sinologinja, zaposlena v Pekarni Magdalenske mreže. Skozi svoje delo se posebej ukvarja z mladinskimi in kulturnimi programi, ki vzpostavljajo družbeno kritični razmislek in s prizadevanji za kakovostne sistemske spremembe na omenjenih področjih. Je tudi družbeno-politična aktivistka in aktivistka za pravice živali.

– Borut Osonkar je strokovni sodelavec Centra alternativne in avtonome produkcije (CAAP) s področja zagovorništva in zadružništva ter aktivist. Nekdanji strokovni svetovalec na Regionalnem stičišču nevladnih organizacij Podravja, nekdanji novinar Mladine in Radia MARŠ.

Info: Mladinski informacijsko-svetovalni center INFOPEKA, Ob železnici 16, 2000 Maribor, 02 300 68 50, 041 481 246, infopeka@infopeka.org

MISC INFOPEKA 2020 | Avtorji | Politika uporabe piškotkov