GuestRoomMaribor: Razprava » From decapitation to capital or vice versa«

Vljudno vabljeni na razpravo » From decapitation to capital or vice versa” med Tanelom Randerjem in Kajo Kraner, ki bo v soboto, 13. 6. 2015, ob 18.00 uri v GT22.

Deloma kot odziv na aktualne razstave »NSK od Kapitala do Kapitala: dogodek zadnjega desetletja Jugoslavije« v Moderni galeriji Ljubljana in »Naši heroji« v Umetnostni galeriji Maribor, se bo odvila ad hoc debata med Tanelom Randerjem, trenutnim rezidentom GuestRoomMaribor in Kajo Kraner, umetniško teoretičarko in kritičarko.

Dela IRWIN, Moderne galerije, NSK in drugih so bila konceptualizirana kot projekt gradnje mostov z Zahodom, konstituiranjem slovenske in bivše jugoslovanske pozicije v geopolitičnem smislu, medtem ko so vsi mostovi s socialnimi realnostmi preteklosti uničeni.

Razstava »Naši heroji« v UGM je nastala kot odziv na izključenost socialističnega realizma, ter si zastavlja vprašanje, ali je mogoče uporabiti njegov estetski potencial tako, da bi ga bilo mogoče ponovno vključiti v zgodovino umetnosti. Prostor vključevanja in izključevanja tematizira tudi delo »Glave preč!” Matije Plevnika in Kaje Avberšek, medtem ko njegovo genealogijo rekonstruira esej “Čigava je glava ljudstva?” Mladena Dolarja, ki spremlja prej omenjeno delo.

Živimo v stanju permanentne amputacije. Zato vas vabimo k diskusiji v angleškem jeziku o možnostih konfrontacije depolitizacijskim posledicam estetizacije, kot tudi o zlorabljenem potencialu nostalgije.

Spremljaš nas lahko tudi na https://www.facebook.com/events/385508671644737/, www.guestroommaribor.si

Fotografija: Matija Plevnik, Kaja Avberšek, Glave preč!, 2013

Info: Pekarna Magdalenske mreže, Ob železnici 16, 2000 Maribor, 02 300 68 50, 041 481 246, infopeka@infopeka.org

MISC INFOPEKA 2020 | Avtorji | Politika uporabe piškotkov