Delavnica kritične pismenosti »Branje besed je branje sveta«

Vljudno vabljen/-a na delavnco kritične pismenosti »Branje besed je branje sveta«, ki bo v petek, 12. 6. 2015, med 10:00 in 18:00 v INFOPEKI.

Rok prijave je 11. 6. 2015 na infopeka@infopeka.org ali 02 300 68 50, 041 481 246.

S kritično pismenostjo kot konceptom, ki pismenosti, kot referenci za branje in ustvarjanje tekstov dodaja kritičnost kot eksplicitno etično in politično dimenzijo, želimo posameznice in posameznike opolnomočiti v tej meri, da spoznajo, da sta jezik in dostop do informacij in znanja ena ključnih osi vzpostavljanja razmerij moči v družbi, po kateri se izvaja dominacija, izključevanje in nasilje v družbi.

Udeleženke in udeleženci se bodo na delavnici seznanili s sledečim:

– kako razviti kritični pogled v to, kako različna besedila (v medijih, šolskih učbenikih, uradnih dokumentih…) oblikujejo naše svetove, kulture in identitete na vpliven, pogosto prikrit način;

– kako uporabiti besedila (pisana in slikovna) kot družbena orodja na načine, ki omogočajo preoblikovanje teh istih svetov;

– zavedati se samoumevnosti s katero večinoma sprejemamo množico sporočil in jo nadomestiti s previdnostjo in pozornostjo do ciljev in agend prav teh sporočil;

– kako se na podlagi novo pridobljenega razumevanja in znanja organizirati za dejavno, angažirano in ustvarjalno opozarjanje na problematike ai reševanje problematik v svojem neposrednem družbenem okolju.

Izvajalca delavnice sta Urška Breznik in Borut Osonkar:

– Urška Breznik je umetnostna zgodovinarka in sinologinja zaposlena v Pekarni Magdalenske mreže.  Skozi svoje delo se posebej ukvarja z mladinskimi in kulturnimi programi, ki vzpostavljajo družbeno kritični razmislek in s prizadevanji za kakovostne sistemske spremembe na omenjenih področjih. Je tudi družbeno-politična aktivistka in aktivistka za pravice živali.

– Borut Osonkar je  strokovni sodelavec Centra alternativne in avtonome produkcije (CAAP) s področja zagovorništva in zadružništva ter aktivist. Nekdanji strokovni svetovalec na Regionalnem stičišču nevladnih organizacij Podravja, nekdanji novinar Mladine in Radia MARŠ.

Pekarna Magdalenske mreže delavnico izvaja v okviru projekta Ubrane skupnosti – Krepitev samoorganiziranih četrtnih skupnosti za neposredno demokracijo in soodločanje o razvoju skupnost Društva za podporo radiu MARŠ, ki ga financira Finančni mehanizem EGP in Norveški finančni mehanizem.

Info: Mladinski informacijsko-svetovalni center INFOPEKA, Ob železnici 16, 2000 Maribor, 02 300 68 50, 041 481 246, infopeka@infopeka.org.

MISC INFOPEKA 2020 | Avtorji | Politika uporabe piškotkov