Aktivistični posvet na temo aktualnega dogajanja na MIZŠ

V petek, 29. 5. 2015, ob 18:00 vas vabimo v prostore MISC INFOPEKA na aktivistični posvet na temo dogajanja na MIZŠ. Glede na dogajanje na Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport v zadnjem obdobju (menjave ministric, vsebinsko katastrofalni “osnutki konceptov”) in smer v katero želi visoko šolstvo (oz. izobraževanje) peljati nova ministrica, smo študenti, profesorji, zaposleni na fakultetah / univerzi in civilna družba pred nalogo zaustaviti nadaljnje prodiranje neoliberalne logike v sfero javnega/skupnega.

Z organizacijo odprte (moderirane) diskusije želimo skupaj z zainteresiranimi udeleženci:

1. diskutirati o stanju na področju visokega šolstva;

2. ugotoviti, kaj lahko pričakujemo od nove ministrice (oz. vlade);

3. oblikovati predloge za nadaljnje akcije: kako na področju visokega šolstva oz. izobraževanja zgraditi široko koalicijo progresivnih organizacij in ostalih zainteresiranih ter skupaj obrniti škodljive proces katerim smo priča, predlogi možnih kampanj in njihove izvedbe.

Sodelujoči / soorganizatorji:

– Pekarna Magdalenske mreže,

– Iskra,

– Visokošolski sindikat Slovenije,

– Inštitut za delavske študije,

– Iniciativa za demokratični socializem LO MB.

Reševanje podfinanciranja visokega šolstva se nikakor ne sme izvajati na hrbtih študentov in njihovih družin. To pomeni, da naj bodoča ministrica ne poskuša z različnimi manevri povečevati deleža plačljivega študija in porasta različnih oblik le-tega (šolnine, vavčerji, večji delež razpisanih izrednih mest, ipd.). Nasprotno, v Iskri zahtevamo brezplačen, javno financiran in vsem dostopen študij na vseh stopnjah. Zadnja razkritja Supervizorja o visokih honorarjih vrhnjega sloja akademikov nikakor ne morejo biti izgovor za nadaljnje manjšanje financiranja visokega šolstva pač pa morajo biti povod za večjo demokratizacijo univerze in prenehanje prekarizacije delovnih razmerij na njej.

Vabljene/-i!

Info: Mladinski informacijsko-svetovalni center INFOPEKA, Ob železnici 8, 2000 Maribor, 02 300 68 50, 041 481 246, infopeka@infopeka.org

MISC INFOPEKA 2020 | Avtorji | Politika uporabe piškotkov