Veganska večerjica

Za živali! te v sodelovanju s Pekarno Magdalenske mreže v četrtek, 26. 3. 2015, ob 19:30 vabimo v prostore MISC INFOPEKA na Vegansko večerjico v sklopu Društvenih dnevov Za živali! 2015. Tokrat bomo gostili Društvo za domače raziskave s predavanjem o položaju živali v 1. svetovni vojni in predstavitev dela mrtvaški ples živali.

Člani Društva za domače raziskave: Alenka Pirman, Damijan Kracina, Katarina Toman Kracina in Jani Pirnat so v letu 2014, ob 100. obletnici začetka 1. svetovne vojne, kot kronisti preteklosti skozi prizmo sedanjosti predelali temo položaja živali v prvi svetovni vojni, njihovo utilitaristično vojaško sistematizacijo in položaj preko še vedno aktualnega motiva mrtvaškega plesa. Vojna še posebej med živalmi v službi človeka ne izbira žrtev. Mnoge so poginile v bojih, še več pa zaradi nemogočih terenskih in vremenskih razmer, lakote, izčrpanosti in bolezni. Zato je razmišljanje o univerzalnosti smrti v vojnem času pripeljalo člane Društva za domače raziskave do teme mrtvaškega plesa, priljubljene srednjeveške alegorije, ki se ponovno pojavi po prvi svetovni vojni kot reakcija na žrtve vojne in bolezni po vojni, ki je zadela vse sloje družbe. Katarina in Damijan Kracina sta naredila kopijo znamenite freske iz Hrastovelj, na podlagi te izkušnje pa so omenjeno fresko priredili v mrtvaški ples živali. Razmerja smrt – stan na srednjeveški varianti smo spremenili v vojne izgube – status živali, ki jim ga je podelil vojaški stroj.

Fresko mrtvaškega plesa živali in razmišljanje o tem, kako živali na bojnem polju niso avtonomne, ampak so tako ali drugače zmagovalke oz. žrtve razmer, ki jim jih je vsilil človek, bosta predstavila Jani Pirnat in Damijan Kracina.

Druženje bomo nadaljevali ob veganski večerjici.

Info: Mladinski informacijsko-svetovalni center INFOPEKA, Ob železnici 16, 2000 Maribor, 02 300 68 50, 041 481 246, infopeka@infopeka.org

MISC INFOPEKA 2020 | Avtorji | Politika uporabe piškotkov