Tematski sprehod »Po čevljarčkovih stopinjah«

Stopinje mesta vabimo na sprehod, na katerem bomo sledili legendi o pogumnem čevljarčku, si ogledali ostanke srednjeveškega Maribora in se poučili o Turških vpadih, mestnem obzidju, fenomenu čarovnic v tistem času, o splavarjih ter o tem, zakaj stolp na mestnem Rotovžu ne stoji na sredini strehe mestne hiše. Dobimo se v petek, 27. 3. 2015 , ob 16:00 na Glavnem trgu. Sprehod je v vsakem vremenu.

Stara legenda pravi, da je Maribor v času turških vpadov večkrat trpel obleganja ter da je mesto nekoč gotovega propada v zadnjem trenutki rešil droben čevljarski vajenec. Turški napad je bil namreč tako nepričakovan, da so Mariborčani v paniki pozabili spustiti vodo v obrambne jarke. Sovražniki so se med tem približali mestu in že začeli spodkopavati obzidje. Iz obkoljenega mesta pa se je ponoči izmuznil čevljarček, preoblečen v Turka, in spustil zapornice. Obrambne jarke je napolnila voda in čevljarček je rešil mesto pred gotovo pogubo.


Info: Mladinski informacijsko-svetovalni center INFOPEKA, Ob železnici 16, 2000 Maribor, 02 300 68 50, 041 481 246, infopeka@infopeka.org

MISC INFOPEKA 2020 | Avtorji | Politika uporabe piškotkov