Poročamo: Udeležba na mednarodnem treninua za trenerje in trenerke v Nepalu

Mreža Mama je kot partner v projektu Youth Creating Solutions for Meaningful Participation k sodelovanju povabila pet mladinskih delavcev in delavk iz različnih koncev Slovenije, ki so se od 2. do 14. 3. 2015 udeležili mednarodnega treninga za trenerje in trenerke v Nepalu (v Kathmanduju in Pokhari). Treninga se je udeležila tudi naša sodelavka, Barbara Polajnar, ki je na treningu s soudeleženci predstavila metodo gledališča zatiranih. Udeleženci in udeleženke so se na treningu spoznali z osnovami človekovih pravic in metodah namenjenim izvajanju treningov v prihodnje v svojih lokalnih okoljih.

Trening
Sam trening se je pričel v četrtek, ko smo si pogledali prve PP prezentacije na temo človekovih pravic, ki jih je pripravil trener iz Bangladeša. Monotonost je bila na trenutke delno do pretežno razbita s skupinskim delom, zapisovanjem misli, asociacij, idej in dognanj na pisanih papirjih, ki smo jih nato pokazali drug drugemu. Sliši se nezanimivo. Res je. A to je bil zgolj blag uvod. Ko smo ugotovili, da tako ne gre več naprej, se je namreč začel pravi trening. V nadaljevanju smo se spoznali z metodami, ki so ne samo uporabne, ampak tudi koristne pri izvajanju treningov in jih aplicirali na primere tematik človekovih pravic. V manjših skupinah smo pripravili tri urne treninge za preostale soudeležence in soudeleženke preko raznolikih pristopov in metod.

Okolje, ljudje in kultura
Nepal. Je republika v  užni Aziji, ki na severu meji na Kitajsko, na jugu pa na Indijo. Je celinska država, znana po tem, da je na njenem ozemlju velik del gorovja Himalaja in po 8.848 m visokem Mount Everestu, najvišji gori sveta na meji s Kitajsko (vir: Wikipedija ). Barve, pisanost, odpadki in smrad, dišeče palčke, riž, riž in riž, curry, riž, zelenjava, sadje, riž, ustekleničena voda, odpadki, Coca-Cola, odpadki, riž, toplina in prijaznost Nepalcev in Nepalk, odpadki, gore, odpadki, čudovita narava, odpadki, budistični templji, odpadki, trinogi psi, pisane zastavice, odpadki … Mir, duhovnost, harmonija, ljubezen.

Počtuje in zdravje
Sprememba okolja, hrane in pijače so pri večini evropskih udeležencih in udeleženkah odprli pretočnost tekočin navzven. Sonce nas je grelo in krepilo. Urni zamik nam je dal prijetne ure spanca. Zgolj ena izmed udeleženk iz Finske se je resneje zastrupila.

Slovenska ekipa
Sinonime bi lahko našli v: »mavrični odtenki«, »paleta barv«, »mešano na žaru«, »različni a po srcu enaki« … Dream team, ki je brez negativnih posledic preživel pot v Nepal in nazaj, vse PP prezentacije, trening, proste ure v naravi na soncu, na rižu in picah, v sobi 301 ob prepevanju pesmi, v dobrem in dobrem, ker slabega ni bilo. Posamezniki in posameznice, ki v Sloveniji v delu in z delom šibajo s 180 km/h, so v času treninga upočasnili svoj ritem, ga uskladili drug z drugim in stkali misli in srca v popolno ekipo. Ekipo ljubezni: »All you need is love«

The way is not in the sky. The way is in the heart.
Barbara Polajnar

Info: Mladinski informacijsko-svetovalni center INFOPEKA, Ob železnici 16, 2000 Maribor, 02 300 68 50, 041 481 246, infopeka@infopeka.org

MISC INFOPEKA 2020 | Avtorji | Politika uporabe piškotkov