Predavanje “Vprašanje ženske emancipacije kot univerzalno družbeno vprašanje”

Prihajajoči mednarodni dan delovnih žena, s katerim obeležujemo boj žensk za ekonomske, socialne in politične pravice, bomo v četrtek, 5. 3. 2015, ob 18h obeležili s predavanjem dr. Primoža Krašovca z naslovom “Vprašanje ženske emancipacije kot univerzalno družbeno vprašanje”.

Feminizem se, kakor tudi druga emancipacijska gibanja in ideje, poskuša ideološko prikazati kot že preseženega oziroma v današnji družbi nepotrebnega.
Vendar je feminizem ravno v kapitalizmu, ki je eden izmed glavnih vzrokov za neenakopravost žensk, še kako potreben. Vendar ne liberalni feminizem, ki pot do enakopravnosti spolov vidi v odstranitvi pravnih ovir in diskriminatornih politik ter v enakopravnem državljanstvu žensk znotraj liberalnih kapitalističnih demokracij. Pravna enakost namreč ne samo, da dopušča, ampak tudi generira in reproducira dejanske družbene neenakosti, saj skriva dejanske neenakosti, ki pa niso samo obrobne ali ekscesne.

Dr. Primož Krašovec je doktor sociologije, sodelavec Inštituta za delavske študije, Pedagoškega inštituta in Oddelka za sociologijo FF UL.
Predavanje organizira Pekarna Magdalenske mreže v sodelovanju z Zofijinimi ljubimci.
Info: Mladinski informacijsko-svetovalni center INFOPEKA, Ob železnici 16, 2000 Maribor, 02 300 68 50, 041 481 246, infopeka@infopeka.org

MISC INFOPEKA 2020 | Avtorji | Politika uporabe piškotkov