Nagrada za najboljšo predstavo!

Skupina devetih mladih »Soodločaj, soustvarjaj, sooblikuj«, ki deluje po metodi gledališča zatiranih v Mariboru, se je s svojo predstavo “Umetnost (so)bivanja ali kako najti streho nad glavo?” povezala in vključila v mednarodni projekt Active Communities for Europe (ACE) s partnerji iz Hrvaške, Poljske, Italije, Bolgarije in Anglije. Namen usposabljanja je bil krepitev aktivnega delovanja in udeležbe mladih v delovanju družbe, v povezavi z gledališčem zatiranih. Ena izmed aktivnosti projekta je bila priprava nacionalnih gledaliških predstav z relevantnimi problematikami, ki so si jo izbrali glede na zaznane potrebe v njihovem (lokalnem) okolju. »Zaklada za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva« je kot glavni koordinator mednarodnega projekta ACE za najboljšo predstavo izbrala Umetnost (so)bivanja, ki bo gostovala v Bruslju od 22. do 25. 2. 2015 v  Social Platform. Poleg tega se bo skupina »Soodločaj, soustvarjaj, sooblikuj!« v Bruslju udeležila še konference s prezentacijo projekta, obiskala Evropski parlament in Komisijo ter izvedla intervencijo v javnem prostoru skupaj s skupino iz Črne Gore in ostalimi organizatorji.

Skupina mladih, ki od leta 2014 deluje pod nazivom »Soodločaj, soustvarjaj, sooblikuj« v Pekarni Magdalenske mreže Maribor, si preko tehnike zakonodajnega gledališča, enega izmed pristopov metode gledališča zatiranih prizadeva vzpostaviti demokracijo znotraj političnega sistema preko aktivistično-gledaliških pristopov in vplivati na družbene spremembe. Izhajajoč iz skupnega procesa ustvarjanja mladih se je kot glavna problematika, ki je obravnavana v forumski predstavi »Umetnost (so)bivanja ali kako najti streho nad glavo?«, izkazala problematika neizkoriščenosti javnih prostorov v lasti Mestne občine Maribor. Mladi so ta problem izpostavili kot ključno infrastrukturno pomanjkljivost, ki jih ovira pri ustvarjalnem delu. Izkazalo se je, da v Mariboru ne obstaja en prostor, gledališka hiša, ki bi izvajala in koordinirala sceno za alternativne uprizoritvene umetnosti in skupnostno gledališče (community theatre), za kar si širša skupina mladih gledališčnikov prizadeva in v letu 2015 aktivno delujejo v tej smeri.

Posnetek zmagovalne predstave si lahko ogledaš tukaj.

Info: Mladinski informacijsko-svetovalni center INFOPEKA, Ob železnici 16, 2000 Maribor, 02 300 68 50, 041 481 246, infopeka@infopeka.org

MISC INFOPEKA 2020 | Avtorji | Politika uporabe piškotkov