Predstavitev zina ob izidu prve številke in razstava študentskih aktivističnih plakatov

V šolskem letu 2014/2015 je v MISC INFOPEKA nastala nova skupina prostovoljcev, ki ustvarjajo redno publikacijo z družbeno-angažiranimi, aktivističnimi in kreativnimi vsebinami oz. zine z imenom Pizda! Prvo številko te alternativne revije lahko dobiš v Galeriji K18, kjer poteka razstava študentskih aktivističnih plakatov, v prostorih MISC INFOPEKA in na ostalih točkah v Mariboru. Razstava v K18 bo odprta od 6. 2. – 27. 2., vsak ponedeljek, sredo in petek od 16. do 18. ure.

V uvodniku prve številke je zapisano:
»Pizda! je zine, ki je v prvi vrsti namenjen družbeno angažiranim in aktivističnim vsebinam ter služi kot sredstvo analiziranja in preizpraševanja družbeno-političnih razmerij moči. Hkrati nam mladim kot marginalizirani družbeni skupini, ki ima svoje specifične potrebe in interese, omogoča samorefleksijo in razumevanje vpetosti v družbeno-politično okolje. Zavedanje, da vladajoči politični in ekonomski sistemi oblikujejo družbene vrednote in norme ter s svojimi mehanizmi vzpostavljajo in ohranjajo obstoječo hierarhijo moči, nam omogoča, da se zavestno opredelimo in zavzamemo tisto pozicijo, ki zagovarja skupne družbene interese ter se zoperstavimo vsakršnim oblikam izkoriščanja, diskriminiranja in omejevanja egalitarnih pravic. Drugič pa nam omogoča, da začnemo o družbenem sistemu razmišljati kot o družbenem konstruktu, ki ga lahko s konstruktivno razpravo, odločanjem s konsenzom, družbeno-političnimi akcijami in prizadevanjem za solidarnost, strpnost in neposredno demokracijo kadarkoli spremenimo.«

»Članki, ki so objavljeni v prvi številki, opozarjajo na širšo problematiko, s katero se ne srečujemo zgolj mladi, temveč celotna družba, saj so vzroki zanjo globlje vpeti v temelje naše družbe in pozivajo bralca k refleksiji in družbeni spremembi. V prvi številki se lotevamo netransparentnega delovanja Študentske organizacije Univerze v Mariboru, nepriznavanja študijskih obveznosti, opravljenih v tujini in kritične obravnave drugega Lokalnega programa za mlade. Vsi teksti so bolj ali manj neposredno uperjeni zoper kapitalizem, neoliberalizem, newagovske pristope, tržno usmerjenost in potrošništvo. Avtorice in avtorji se v člankih sprašujejo tudi o njihovi lastni identiteti ter kritično obravnavajo družbene ideale, norme in vrednote.« (avtor besedila: Tomaž Podbevšek)

Ob izidu prve številke zina bo na ogled tudi razstava plakatov iz zasebne zbirke, ki so v šestdesetih in sedemdesetih letih prejšnjega stoletja naznanjali študentske boje proti totalitarizmu in diskriminaciji ter pozivali k solidarnosti. Razstava aktivističnih plakatov in materiala, ki je objavljen v zinu, bo odprta do petka, 27. 2. 2015, vsak ponedeljek, sredo in petek med 16. in 18. uro.

Info: Mladinski informacijsko-svetovalni center INFOPEKA, Ob železnici 16, 2000 Maribor, 02 300 68 50, 041 481 246, infopeka@infopeka.org

MISC INFOPEKA 2020 | Avtorji | Politika uporabe piškotkov