Ortoreksija med mladimi v Mariboru

Vabljen/-a na zanimivo in poučno predavanje in delavnico o pri nas še relativno nepoznani motnji hranjenja – ortoreksiji. Predavanje z delavnico bo potekalo v sredo, 14. 1. 2015, ob 16. uri v prostorih MISC INFOPEKA.

Predavanje »Ortoreksija med mladimi v Mariboru« bo osredotočeno na predstavitev rezultatov, ki jih je avtorica raziskave dobila pri raziskovanju ortoreksije mladih v Mariboru. Ključno vprašanje je, ali se ortoreksija pojavlja med mladimi in če se, v kolikšnem obsegu.

Predavanju bo sledila delavnica z naslovom »Samopodoba«. Teorija pravi, da obstaja povezava med motnjami hranjenja in posameznikovo samopodobo, kar je avtorica preverjala v raziskovalnem delu. Ker se v življenju velikokrat soočamo z lastno samopodobo, ne glede na to, ali imamo težave z motnjo hranjenja ali ne, je dobro, da gradimo o sebi dobro in pozitivno samopodobo. Delavnica bo ponudila nekaj preprostih vaj, s pomočjo katerih bomo poskusili vsakemu izmed nas izboljšati, zvišati samopodobo in pozitiven odnos do samega sebe.

Sodobni svet že nekaj časa živi v trendu zdrave prehrane, izobraževanja o tem in načinih prehrane, ki nam omogočajo čim bolj zdravo življenje, čim manj bolezenskih težav in čim boljše počutje. Kar naprej nas mediji bombardirajo z informacijami o superživilih in raznih dietah, ki nam lahko  vrnejo zdravje, o raznih E-jih in pesticidih, ki se jim moramo izogibati, če ne želimo zboleti. Zato verjetno ne preseneča, da postanejo nekateri z zdravo hrano dobesedno obsedeni. Razmišljajo samo še o tem, kaj bodo spravili vase, česa ne in se skoraj ves čas ukvarjajo predvsem sami s seboj. Na prvi pogled ni videti, da bi lahko bila povečana zaskrbljenost z vnosom čimbolj zdrave hrane v naše telo bolezensko stanje, vendar pa moramo vseeno biti na to pozorni, saj je meja zelo tanka. Obsedenost z zdravo prehrano je leta 1997 dobilo tudi svoje ime – ortoreksija. Ortoreksija spada v skupino motenj hranjenja, za katero je značilna patološka obsedenost z biološko čisto hrano, kot tako pa jo je prvi opredelil Steven Bratman leta 1997.

Ortoreksija je tako nova oblika motenj hranjenja, da zanjo v Sloveniji (še) nimamo dovolj velikih statističnih podatkov, da bi lahko iz njih razbrali, ali se v Sloveniji sploh pojavlja ta oblika motnje hranjenja in če se, v kakšnem obsegu.

Predavanje z delavnico bo izvajala Urška Mikolič, prostovoljka MISC INFOPEKA in študentka 3. letnika sociologije in interdisciplinarnega družboslovja. Udeležba na delavnici je brezplačna, predhodna prijava ni potrebna.

Info: Mladinski informacijsko-svetovalni center INFOPEKA, Ob železnici 16, 2000 Maribor, 02 300 68 50, 041 481 246, infopeka@infopeka.org

MISC INFOPEKA 2020 | Avtorji | Politika uporabe piškotkov