Jubilejna 50. Veganska večerjica

Za živali! te v sodelovanju s Pekarno Magdalenske mreže v četrtek, 18. 12. 2014, ob 19.30 vabimo v prostore MISC INFOPEKA na jubilejno 50. Vegansko večerjico. Naša gostja bo dr. Jožica Čeh, profesorica slovenske književnosti s Filozofske fakultete v Mariboru. V predavanju z naslovom Živali v Ovidijevih Metamorfozah bo predstavila različne koncepcije mitoloških preobrazb človeka v žival.

V Ovidijevih Metamorfozah se razbirajo različni pogledi na živali in vključujejo različna koncepta preobrazb človeka v žival, ki sta zapisana v proemiju in v petnajsti knjigi. Preobrazbe človeka v žival praviloma povzročajo bogovi, kar ustreza konceptu preobrazb teles iz proemija, manj pa sledijo konceptu iz pitagorejskega nauka. Primeri mitoloških preobrazb kažejo, da se le-te pogosto zgodijo za kazen, praviloma v šoku in bolečinah ter da človek po spremembi v žival v celoti izgubi sposobnost govora. Ovidij je naredil iz cele palete mitoloških zgodb kakor tudi iz različnih konceptov preobrazb svojevrsten tekst. Prispodobo za ta tekst, za umetelno prepletenost mreže mitoloških, pravljičnih, novelističnih zgodb, filozofskih diskurzov vse do preobrazbe pesnika v nastalo umetnino, lahko poiščemo v mitu o Arahni, v umetnini neprekosljive umetnice tkanja.

Tokrat bomo lahko okušali/-e jedi iz rdeče pese in sladkega krompirja:

–    polpete iz rdeče pese in korenja,
–    solato iz korenovk in kvinoje s prelivom iz tahinija in javorjevega sirupa,
–    korenovke iz pečice,
–    pečene korenovke z balzamičnim kisom in rožmarinom,
–    gratinirane korenovke,
–    fižolov lonec s sladkim krompirjem in čilijem,
–    sladki krompir s špinačo in karijem,
–    lečino pito z gobami in pirejem iz sladkega krompirja,
–    cvetačo s sladkim krompirjem, čičerko in karijem,
–    sladki krompir po perujsko in
–    sladki krompir s paradižnikom in koruzo.

Jubilejna Veganska večerjica bo zaznamovana s sladkim presenečenjem!

Info: Mladinski informacijsko-svetovalni center INFOPEKA, Ob železnici 16, 2000 Maribor, 02 300 68 50, 041 481 246, infopeka@infopeka.org

MISC INFOPEKA 2020 | Avtorji | Politika uporabe piškotkov