Predstava »Med dvema zidovoma«

Vabljen/-a na predstavo o problematiki Palestine, ki jo pripravlja Kulturno umetniško društvo Transformator v sodelovanju z Gibanjem za pravice Palestincev BDS Slovenija. Predstava bo premierno potekala v Ljubljani v četrtek, 20. 11. 2014, ponovitev pa bo v Mariboru v petek, 21. 11. 2014, ob 18. uri v prostorih MISC INFOPEKA.

Med dvema zidovoma je predstava, ki se ukvarja s problematiko Palestincev, ki so od ustanovitve države Izrael, torej že več desetletij, podvrženi sistematičnemu kršenju temeljnih pravic. Medijsko poročanje o teh problematikah je pomanjkljivo, ponekod celo zavajajoče in cenzurirano. Projekt na eni strani preučuje svetovno medijsko poročanje o izraelsko-palestinski problematiki in se na drugi strani prek palestinske literature ukvarja z intimnimi izkušnjami Palestincev, ki jih ti dnevno doživljajo na okupiranih območjih. Raziskuje razpoke med družbeno realnostjo življenja Palestincev in dojemanjem te realnosti na “Zahodu”. Podlaga za raziskavo in ustvarjanje njenega produkta – predstave – se na eni strani opira na medijske reprezentacije, ki jih na drugi strani sooča s patologijami, ki so se tekom okupacije razvile v sami palestinski družbi. Podlago za slednje projekt najde v delu palestinske pesnice in dramatičarke Dalie Taha z naslovom Keffiyeh Made in China.

Zasedba:
Palestinci: Neja Šmid, Mark Džamastagić, Nina Vombergar, Grega Simčič, Lucija Klun, Matej Žalig.
Vojak: Jernej Čampelj
Vojakinja: Vesna Vončina
Glasbenik (na arabski lutnji): Marko Korošec
Poročevalci s terena: novinarji Radia Študent

Avtorja koncepta: Nina Vombergar in Jaka Andrej Vojevec
Dramaturgija: Urša Adamič
Literarna predloga: Dalia Taha – Keffiyeh Made in China.
Prevod: Nina Vombergar
Zvočna podlaga: posnetki iz Gaze
Priprava zvočne podlage in tehnika: Radio Študent
Oblikovanje gledališkega lista: Jasmina Ploštajner
Strokovna podpora in pomoč: Nada Pretnar

Producent: Kulturno umetniško društvo Transformator
Koproducenta: MKL Trubarjeva hiša literature in Pekarna Magdalenske mreže.
Partner: Radio Študent

Predstava je del LJ-MB Kulturne ambasade Palestine. Projekt sofinancira Ministrstvo za kulturo RS.

Info: Mladinski informacijsko-svetovalni center INFOPEKA, Ob železnici 16, 2000 Maribor, 02 300 68 50, 041 481 246, infopeka@infopeka.org

MISC INFOPEKA 2020 | Avtorji | Politika uporabe piškotkov