Veganska večerjica: predstavitev knjige Etika v kuhinji

Za živali! te v sodelovanju s Pekarno Magdalenske mreže v četrtek, 23. 10. 2014, ob 19.30 vabimo v prostore MISC INFOPEKA na Vegansko večerjico.
Na prvi jesenski večerjici bomo predstavili najnovejšo knjigo animalističnega etičnega teoretika Garyja Franciona z naslovom Etika v kuhinji (Eat like you care), napisano v soavtorstvu z Anno Charlton. Knjiga je letos izšla v slovenskem prevodu pri Založbi Planet.

Odlomek iz knjige:
»Je veganska prehrana res skrajna?
V resnici je skrajnost jesti razpadajoča trupla, zatem mleko, namenjeno mladičem druge življenjske vrste, in pa neoplojena ptičja jajca. Skrajnost je imeti nekatere živali za družinske člane in istočasno zabadati vilice v trupla drugih živali. Skrajnost je misliti, da je moralno sprejemljivo povzročati trpljenje in smrt čutečim bitjem, zgolj zato, ker so »dobrega okusa«. Skrajnost je reči, da se zavedate, da ni mogoče moralno upravičiti »nepotrebnega« trpljenja in ubijanja, potem pa dan za dnem nadaljujete s popolnoma nepotrebnim izkoriščanjem živali. Skrajnost je spodbujati otroke k ljubezni do živali, ob tem pa jih učiti, da lahko tiste, ki jih imajo radi, tudi prizadenejo. Otroke učimo, da je ljubezen združljiva z nasiljem. To je huda skrajnost in to je tudi zelo žalostno. Skrajnost je govoriti, da imamo radi živali, ob tem pa še naprej jesti njihove trupe in izločke.«

Knjigo in abolicionistični pristop k pravicam živali bosta predstavila Damjan Likar, urednik Založbe Planet, in dr. Branislava Vičar, aktivistka in avtorica člankov s področja kritične animalistike.

Tokrat bomo pripripravili jedi iz buče hokaido in kostanjev:
– golaž iz buče hokaido,
– rižoto z bučo hokaido in jurčki,
– praženo bučo hokaido s česnom, sladkim krompirjem in češnjevim paradižnikom,
– bučo hokaido v kokosovem mleku s curryjem,
– pečeno bučo hokaido s cimetom,
– pražen brstični ohrovt s kostanji,
– solato iz graha in kostanjev,
– rdeče zelje s kostanji,
– bučni drobljenec,
– bučni kruh z javorjevim sirupom,
– kostanjeve kocke in
– kostanjeve mufine s čokolado.

Info: Mladinski informacijsko-svetovalni center INFOPEKA, Ob železnici 16, 2000 Maribor, 02 300 68 50, 041 481 246, infopeka@infopeka.org

MISC INFOPEKA 2020 | Avtorji | Politika uporabe piškotkov