Udarniška Filmopeka: Šund

Oktobrska Udarniška Filmopeka nam bo postregla s Tarantinovo mojstrovino Šund. Po filmu se bomo znova pogovarjali z Damijanom Vinterjem, ki bo tokrat govoril o filmskem nasilju in njegovi popularnosti, o pojavu kultnega filma, o revitalizaciji filma noir in še mnogo več. Vabljen/-a na filmsko izobraževanje v četrtek, 30. 10. 2014, ob 20. uri v Kino Udarnik.

Šund (Pulp Fiction, Quentin Tarantino, ZDA, 1994, 154 min)
Leta 1994 je zgodba o krvavih dogodivščinah klepetavih kriminalcev s svojo mešanico nasilja in humorja na festivalu v Cannesu povzročila pravo senzacijo in mladega Tarantina v trenutku izstrelila med zvezde. Šund, poln nepozabnih likov, bistroumnih dialogov, retro glasbe in popkulturnih referenc, je kmalu očaral ves svet in se v zgodovino zapisal kot eden najvplivnejših filmov devetdesetih. Legendarni twist Johna Travolte in Ume Thurman, znameniti biblični monolog Samuela L. Jacksona, debata o evropskih restavracijah s hitro hrano …

Po filmu bomo prisluhnili predavanju Damijana Vinterja, ki bo obravnaval sledeče teme:
–    Tarantino kot fenomen sodobne ameriške kinematografije in njegova obsedenost z nasiljem.
–    Izvor popularnosti filmskega nasilja v groteskno komični interpretaciji.
–    Šund kot kultni mejnih oziroma vzorčni primer revitaliziranega filma noir.

Predavatelj Damijan Vinter je priznan slovenski filmski kritik, soavtor in sovoditelj številnih televizijskih in radijskih oddaj o filmu, nekdanji programski vodja Kinematografov Maribor in Koloseja Maribor ter nenazadnje izjemen poznavalec in ljubitelj filmske umetnosti. Na predavanju nam bo celostno predstavil tokratni film, predavanju pa bo sledila tudi diskusija.

Projekcija poteka v Kinu Udarnik v okviru filmske retrospektive ob 60-letnici Cannske Zlate palme, ki nastaja v sodelovanju s Slovensko Kinoteko. Več informacij najdeš tukaj.

Udarniška Filmopeka je filmsko izobraževanje z ogledi kinotečnih filmov, ki jim sledijo predavanja strokovnjaka s področja filma. Nastaja v sodelovanju med Pekarno Magdalenske mreže in Zavodom Udarnik.

Info: Mladinski informacijsko-svetovalni center INFOPEKA, Ob železnici 16, 2000 Maribor, 02 300 68 50, 041 481 246, infopeka@infopeka.org

Foto: Dino Kusanović

MISC INFOPEKA 2020 | Avtorji | Politika uporabe piškotkov