Delavnica »(Pop)kultura in sovražni govor«

Vabimo na zadnjo delavnico v sklopu »Cikla izobraževanj za uspešno delo in življenje z mladimi«, ki bo v četrtek, 6. 11. 2014, ob 17. uri v prostorih MISC INFOPEKA. Na delavnici se bomo pogovarjali o tanki meji med svobodo govora in svobodo umetnosti. Vabljeni mladinski delavci, učitelji, starši in mladi, prost vstop! Prijave sprejemamo do srede, 5. 11. 2014, na infopeka@infopeka.org.

Če rečem »Čefur!«, ali je ob tem pomembno, kdo to reče, kje to izjavlja in predvsem v kakšnem kontekstu? Primeri iz umetnosti (nekateri, seveda ne vsi) potrjujejo, da odgovori na ta vprašanja imajo težo. Nekaj je, če to izreče poslanec/ka v Državnem zboru, nekaj popolnoma drugega, če to zapiše pisatelj/ica v romanu. Še posebno, če se ta sam/a prišteva med t. i. čefurje. Pri tem seveda ne gre za to, da bi razvrednotili ali kakorkoli zmanjšali neprimernost, škodljivost in kaznivost sovražnega govora. Delavnica je namenjena temu, da pokaže, da je lahko uporaba »sovražnega govora« v določenem kontekstu (literarni jezik) deluje subverzivno, da izpodkopava samega sebe, se razvrednoti in s tem v širšem družbenem kontekstu razvrednoti in odvzame »moč« določenemu sovražnemu govoru. Dober primer tega je roman Čefurji raus Gorana Vojnovića.

Na delavnici se bomo pogovarjali o sledečih temah:
– Prepoznati meje svobode govora – ta je lahko svobodna le, če se zaveda svojih meja.
– Prepoznati sovražni govor in ga ločiti od »svobodnega govora« kot umetniškega prijema.
– Prepoznati mehanizem in subverzivnost »sovražnega govora« v umetnosti
– Pridobiti potrebna miselna orodja za uporabo umetniških prijemov, kot ene izmed najmočnejših zaprek sovražnega govora.

Na delavnici bomo obravnavali konkretne primere iz umetnosti, in sicer roman Peklenska pomaranča, film Čefurji raus, pesmi Magnifica ipd.

O predavatelju:
Delavnico bo vodil Goran Potočnik Černe, filozof in sociolog kulture, ki vodi filozofsko posvetovalnico Zavod Misel v praksi.

Info: Mladinski informacijsko-svetovalni center INFOPEKA, Ob železnici 16, 2000 Maribor, 02 300 68 50, 041 481 246, infopeka@infopeka.org

MISC INFOPEKA 2020 | Avtorji | Politika uporabe piškotkov