SobaZaGoste: spoznaj umetnico Varvaro Guljajevo

V petek, 29. 8. 2014, te ob 18. uri vabimo v UGM Studio na Trgu Leona Štuklja 2, kjer se bo v sklopu partnerskega sodelovanja s programom SobaZaGoste predstavila estonska umetnica Varvara Guljajeva. Umetnica nam bo ta večer predstavila dogodek z naslovom SPAMpoetry/SPAMpoezija, ki je nastal v sodelovanju z umetnikom Marom Canetom Solo.

»Spam sporočila sva pretvorila v romantično, zabavno, tudi sarkastično poezijo in jo predstavila v nenavadni, otipljivi obliki pletenih oblačil. Končne izdelke imenujeva tudi disfunkcionalna oblačila, ker spominjajo na puloverje, vendar to niso. Tako kot spam sporočila tudi najina oblačila nimajo uporabne vrednosti.« (Mar Canet Sola & Varvara Guljajeva)

SPAMpoezija je serija del, ki eksperimentirajo z vizualnostjo poezije in digitalnim manipuliranjem e-sporočil. Poezija je s pomočjo algoritmičnih vzorcev ustvarjena iz zbranih spam sporočil in se preko modificiranega stroja za pletenje natisne v navidezno uporabna oblačila. Avtorja zanima preplet tradicionalnih ročnih del in digitalne kulture oziroma povezovanje hitrosti digitalnih sporočil s časovno zahtevnim procesom pletenja. Spam sporočila se danes generirajo samodejno in avtorja uporabljata enako tehniko, torej samodejno ustvarjanje s pomočjo algoritmov za recikliranje teh sporočil oziroma njihovo spreminjanje v urbano poezijo. Spami so bili »nabrani« lokalno, v Eindhovnu in Malmu, kjer je projekt nastajal, nazadnje pa je bil projekt na ogled v Galeriji Mitte v Barceloni (2014). S svojim delom Mar in Varvara preizkušata tehnologijo in z njo raziskujeta nove koncepte na področju umetnosti in digitalne produkcije.

Mar Carnet Sola (Španija) in Varvara Guljajeva (Estonija) delujeta kot umetniški tandem od leta 2009. Integralni del njunega ustvarjanja so raziskovanje, inovacije in preizkušanje tehnoloških okvirjev. Svoja dela sta predstavila na številnih mednarodnih razstavah in festivalih. Mar Carnet Sola je diplomiral iz umetnosti in dizajna na ESDI v Barceloni in iz razvoja računalniških iger na University Central Lancashire v VB. Trenutno končuje magistrski študij umetnosti in dizajna na Univerzi v Linzu (Avstrija). Varvara Guljajeva je magistrirala iz digitalnih medijev na ISNM na Univerzi v Lübecku v Nemčiji in opravlja doktorski študij na estonski Akademiji za likovno umetnost v Talinu.

Kustosinja: Jerneja Rebernak

VLJUDNO VABLJEN/-A!

Info: Mladinski informacijsko-svetovalni center INFOPEKA, Ob železnici 16, 2000 Maribor, 02 300 68 50, 041 481 246, infopeka@infopeka.org

MISC INFOPEKA 2020 | Avtorji | Politika uporabe piškotkov